Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör telefonintrevju med SVT:s korrespondent Johan Ripås om evakueringen av svenskar i Sudan. Foto: SVT

SVT:s korrespondent har mött evakuerade svenskar: ”De är påtagligt chockade”

Uppdaterad
Publicerad

Djibouti har blivit centrum för evakueringsinsatserna från Sudan. SVT:s Afrikaskorrespondent Johan Ripås befinner sig på plats och har mött drabbade svenskar på väg hem.

– Hela den här lilla flygplatsen är full med militärplan från allaolika nationer, människor från hela världen är här som harevakuerats, säger han.

De blodiga striderna mellan den reguljära armén och paramilitära RSF i Sudan har lett till stora internationella evakueringsinsatser i landet. Och både militär och evakuerade landar på Djiboutis flygplats när de anländer från Sudan.

SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås befinner sig på plats och har mött drabbade som kommer direkt från huvudstaden Khartum. Han beskriver dem som “påtagligt chockade”.

Strider mitt i stan

En kvinna berättar att hon har tillbringat flera dagar i sitt förråd i skydd från bomber och skottsalvor. Andra vittnar om matbrist och strider utanför sina hem.

– De har bott i Khartum i många år, och sett både militärkupper och torka och så vidare, men det här var någonting hela annat. Det här var verkligen tunga strider mitt inne i stan, säger Johan Ripås om en familj som tvingats på flykt.

Samtidigt går evakueringsinsatsen nu in i en svårare fas.

– Nu är det andra människor kvar som bor lite mer utspritt och är svårare att nå, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.