Hundratals människor har samlats utanför Kabuls flygplats i ett desperat försök att fly Afghanistan. Samtidigt har talibanerna utropat en ”allmän amnesti”. Foto: STR / TT

Talibanerna lät sig intervjuas av kvinnligt tv-ankare

Uppdaterad
Publicerad

Talibanerna lät sig nyligen intervjuats av en kvinnlig tv-journalist. Samtidigt utropar rörelsen ”allmän amnesti” och uppmanar kvinnor att delta i det politiska styret, i deras första officiella uttalande.

– Det är ett symbolisk uttalande, men om det stämmer visar det på en radikal förändring, säger experten Cecilia Hull Wiklund.  

Uttalandet från Enamullah Samangani, medlem i talibanernas kulturkommission, är den första kommentaren gällande hur talibanernas styre kan komma att se ut. Gruppen förhandlar med representanter från landets fallna regering men inget formellt avtal har meddelats.

– Det islamiska emiratet (talibanernas namn för Afghanistan red. anm.) vill inte att kvinnor ska vara offer. De borde vara med i regeringen enligt sharialag, säger Samangani enligt AP. 

Talibanernas maktövertagande

Uttalandet ska ses i skenet av talibanernas hårda tolkning av sharialagarna, som bland annat innebär att kvinnor inte ska vistas i offentliga rum eller söka uppmärksamhet samt undvika sammanhang med män.

Ett ”helt islamiskt ledarskap”

När talibanerna hade makten på 1990-talet var kvinnor i stort sett begränsade till sina hem. Men nu verkar rörelsen vilja förmedla en annan bild. En kvinnlig tv-journalist från nyhetskanalen Tolo News tilläts nyligen intervjua en taliban och rörelsen har avvisat rykten om att kvinnor skulle ha nekats inträde till ett universitet i staden Herat.

Samtidigt uppger två kvinnliga journalister för CNN att talibaner besökt dem i hemmet, och att de nu är psykiskt skärrade. De känner sig oroade över sin egen och sin familjs säkerhet. En annan källa säger också att flera kvinnliga journalister ska ha fått hotfulla samtal från talibanerna, och att samtalen har ökat de senaste dagarna.

Samangani uppger att regeringens struktur ännu inte är helt klar, men att det kommer att bli ett “helt islamiskt ledarskap”. Han menar att invånarna i Afghanistan redan känner till sharialagarnas utformning och är medvetna om att talibanerna förväntar sig att dessa ska följas.  

– Vårt folk är muslimer. Vi är inte här för att tvinga dem till islam, säger Samangani enligt AP. 

Vad Enamullah Samangani menar med amnesti är inte helt tydligt, men andra talibaner har sagt att de inte kommer att angripa personer som tidigare har arbetat för regeringen eller andra länder. Samtidigt finns uppgifter om en lista över personer som de ska söka upp på grund av tidigare samarbeten, enligt AP.

Experten: Talibanerna vill skicka signaler

Uttalandet är ett tydligt symboliskt ställningstagande, enligt Cecilia Hull Wiklund, projektledare för Afghanistanbistånd vid Folke Bernadotteakademin. 

– Talibanerna vill skicka signaler för att minska rädsla och öppna upp för diplomatisk dialog.

Målet kan vara att omvärlden ska börja förhandla med gruppen och erkänna deras stat. Samtidigt vill rörelsen hindra kvinnor och aktivister från att fly för att hålla kvar så många människor som möjligt i Afghanistan, menar Hull Wiklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet