En regeringskritisk demonstrant protesterar i Bangkok. Foto: TT

Thailändskt val i kaos

Uppdaterad
Publicerad

Valet i Thailand på söndag väntas bli en seger för den sittande regeringen därför att oppositionen bojkottar valen. De som röstar kan riskera att mötas av våld.

Thailands arméchef har varnat: Om våldet trappas upp kan militären ingripa. Själva valdagen kan bokstavligen bli en kamp mellan regering och en opposition, som redan i söndags försökte hindra dem som ville förhandsrösta.

Valet sker i ett läge då massprotester mot premiärminister Yingluck Shinawatra har pågått sedan i november.

Thailändskt uppror

Thailands valkommission har – liksom oppositionen – velat skjuta upp valet, men regeringen har vägrat. Det oppositionella Demokratiska Partiet bojkottar valet, så en seger för Shinawatra anses given.

Det är en bitter kamp där två parter står mot varandra och ingen vill kompromissa. Alltsammans kan sluta i en militärkupp. Thailand har de senaste 80 åren drabbats av 18 kupper.

Avsattes i militärkupp

På ena sidan står premiärministern, syster till telemiljardären Thaksin Shinawatra. Han var premiärminister från 2001 till 2006 då han avsattes i en militärkupp, anklagad för korruption.

Oppositionen ser Yingluck som en nickedocka som utför vad brodern vill. Hon anklagas för maktmissbruk och korruption. Målet är att störta henne.

Problemet för oppositionen är att Shinawatra-partiet sedan 2001 har vunnit valen, så också det senaste år 2011.

Shinawatra har mest stöd i de norra och nordöstra delarna av landet där en fattig befolkning bor. Partiet har satsat på reformer som gynnat regionen. Detta anser oppositionen vara att slösa och att muta väljarna.

Anklagade för mord

På andra sidan står Demokratiska partiet under förre premiärministern Abhisit Veijajiva samt förre vice premiärministern Suthep Thaugsuban, som leder de stora demonstrationerna.

Båda har ett förflutet i en regering som stöddes av den kuppande militären. Båda ska egentligen gripas för mord – de anses skyldiga till att över 90 personer dödades i protester mot deras regering 2010.

Många oppositionsdemonstranter känns igen på sina gula skjortor. ”De gula” var ursprungligen anhängare av kungahuset men representerar nu större grupper, som är missnöjda med Shinawatra-familjen.

”Majoritetens diktatur”

Thaugsubans mål är att avsätta regeringen och ersätta den med ett uppifrån utsett ”folkråd” bestående av en upplyst elit. Målet är alltså att avskaffa det nuvarande parlamentariska systemet, som han menar är ”majoritetens diktatur”.

De missnöjda anses komma från de rikare områdena – huvudstaden Bangkok och södern – och anses representera en elit: kungatrogna, militärer, ämbetsmän och en ganska välbeställd medelklass.

Många bedömare menar att de känner sig hotade av de grupper och den politik som familjen Shinawatra representerar.

Man fruktar att demonstranterna ska slå till på söndagen och försöka stoppa dem som vill rösta i Bangkok och i södern. Oppositionen har redan förhindrat kandidater från att registreras i detta område.

Inbördeskrig

Det betyder att valet på söndagen inte kan bli fullständigt. På flera tiotals platser saknas kandidater. Där måste nya val hållas.

Men frågan är hur våldsam söndagen blir. Regeringen har utlyst undantagstillstånd i Bangkok och placerar ut 10.000 poliser bara i Bangkok plus soldater som ligger i beredskap.

Thaugsuban verkade också ha ändrat sig strax före valet och sade att de som ville rösta skulle få göra det.

Än så länge har Shinawatras anhängare, ”rödskjortorna”, hållit sig relativt lugna, även om sammandrabbningar mellan de båda sidorna rapporterades på lördagen.

Om ”de röda” skulle börja röra på sig på allvar kan det verkligen bli frågan om inledningen till ett inbördeskrig. Och då är det möjligt att militären griper in. Något utrymme för förhandlingar och kompromisser tycks det inte finnas.

Resultatet klart på söndagen

49 miljoner är röstberättigade.

375 mandat utses i enmansvalkretsar. 125 utses i proportion till andelen totala röster.

Över 400.000 av de 2,1 miljoner som ville förhandsrösta förra söndagen hindrades från att göra detta.

I 28 valkretsar kunde kandidater inte registrera sig på grund av oppositionens aktioner.

I valet 2011 fick Yingluck Shinawatras parti 265 mandat och 48 procent.

Oppositionspartiet Demokratiska partiet fick 159 mandat och 35 procent.

Valdeltagandet 2011 var 75 procent.

Valresultatet offentliggörs redan på söndagen.

Slutresultatet kan försenas av senare extraval på grund av oppositionens aktioner.

Källa: Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Thailändskt uppror

Mer i ämnet