Sent i fredags släpptes den amerikanska underrättelserapporten, som slår fast att Rysslands president Vladimir Putin under 2016 gav order om att påverka presidentvalet i USA i syfte att underminera den demokratiska processen.
Den ryska kampanjen ska inledningsvis ha haft som avsikt att skada Demokraternas Hillary Clintons möjligheter att vinna valet för att sedan stödja Republikanernas Donald Trump, när det stod klart att han hade möjlighet att vinna.
”Något bra, inte dåligt”
Det görs i rapporten ingen utvärdering av kampanjens eventuella inverkan på valutgången. Men enligt Trump fick hackerattackerna inte någon effekt på valresultatet. Han vill heller inte peka ut Ryssland som enda tänkbara land bakom attackerna.
USA måste ha närmare och mer vänskapliga relationer med Ryssland, menar Trump.
Läs också: Rapport anklagar Putin för att ha beordrat påverkan på presidentvalet
Under lördagen twittrade den tillträdande presidenten i en rad inlägg om hur han ser på de framtida relationerna med supermakten.
”Att ha en god relation till Ryssland är något bra, inte dåligt. Bara 'dumma' människor, eller idioter, skulle tycka att det var dumt!“ inleder han och fortsätter:
”Vi har tillräckligt med problem i världen och behöver inte ett till. När jag är president kommer Ryssland att respektera oss mer än vad de gör nu och båda länderna kommer, kanske, att arbeta tillsammans för att lösa många av de stora och brådskande problemen i VÄRLDEN”.
Moskva har förnekat hackningsanklagelserna. Trump tillträder som president om knappt två veckor, den 20 januari.
Fakta: Underrättelseuppgifterna
- Bakom rapporten ligger underrättelsetjänsterna CIA, FBI och NSA. En femsidig sammanfattning har gjorts offentlig.
- ”Vi fastställer att Putin och den ryska regeringen försökte förbättra tillträdande president Trumps vinstchanser då det var möjligt genom att misskreditera (före detta) utrikesminister Hillary Clinton och offentligt kontrastera henne som ofördelaktig jämfört med honom”, står det bland annat.
- Rysk underrättelsetjänst förmodas ha använt sig av mellanled som Wikileaks och DC Leaks för att offentliggöra e-post från Demokraterna.
- Cyberattacker riktades mot båda partier, men det som Ryssland kom över från republikanskt håll avslöjades inte i samma grad.
- Kampanjen för att underminera det amerikanska presidentvalet involverade utöver rena hackerattacker betalda Facebook-användare och statligt ägda ryska medier.
Källa: TT