• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Förbundskansler Olaf Scholz vid mötet i parlamentet. Foto: AP Photo/Michael Sohn/ Tobias SCHWARZ /AFP/TT

Tyskland godkänner miljardsatsning till särskild försvarsfond

Publicerad

Tyska underhuset godkänner förbundskansler Olaf Scholzs försvarsfond på 100 miljarder euro som ett svar på Rysslands invasion av Ukraina, rapporterar Reuters.

Pengarna ska användas under flera år för att dryga ut Tysklands försvarsbudget som i dag ligger på runt 50 miljarder euro. Enligt Dagens Nyheter är frågan kontroversiell eftersom upprustning blivit ett politiskt tabu efter andra världskriget.

Olaf Scholz la fram förslaget i slutet av februari bara dagar efter den ryska invasionen.

– Vi måste fråga oss: ”Vilka färdigheter har Putin? Och vilka färdigheter behöver vi ha, nu och i framtiden, för att kunna bemöta hans hot?” Det står klart att vi måste investera betydligt mer i vårt lands säkerhet för att kunna skydda vår frihet och demokrati, sa förbundskanslern då.

2 procent av BNP

För att få igenom förändringen behövdes ett beslut om ändring i konstitutionen, vilket krävde två tredjedels majoritet i parlamentet. När förslaget sedan röstades igenom på fredagen röstade 593 parlamentsledamöten för, 80 röstade emot och sju avstod, enligt Der Spiegel.

Fonden kommer göra det möjligt för Tyskland att nå Natos förväntan om att lägga lägga 2 procent av landets BNP på försvarsutgifter.

Kreml varnade tidigare under fredagen för att Tysklands upprustningen innebär ökade säkerhetsrisker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.