• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Algeriets president Abdelaziz Bouteflika. Foto: TT

Algeriets president ställer inte upp för omval

Uppdaterad
Publicerad

Algeriets sittande president Abdelaziz Bouteflika tänker inte ställa upp för omval, uppger presidentens stab. Samtidigt avgår även premiärministern Ahamad Ouyahia.

Beskedet att Abdelaziz Bouteflika inte kandiderar för omval kommer efter den hårt kritiserade presidenten återvände till Algeriet i söndags efter att ha vårdats i Schweiz sedan i februari.

”Jag kan förstå varför så många människor har valt att uttrycka sig på det här sättet”, skriver Bouteflika i ett brev, rapporterar The Guardian. I brevet vädjar presidenten till att protesterna hålls fredliga samt ger löften om politiska reformer och förändringar i konstitutionen framöver.

Ny ”era” väntar

Vidare i brevet förklarar Bouteflika att presidentvalet den 18 april skjuts upp på obestämd tid. Detta för att lugna situationen i landet och ge institutioner och myndigheter en chans att förbereda sig inför den nya ”eran” som väntar Algeriet.

Vad som mer framkommer i brevet är att den nuvarande regeringen ska tillsätta ett nationellt råd som ska verka under en oberoende presidentkommitté.

Syftet med kommittén är att den ska ta fram ett nytt datum när valet ska hållas, under förutsättningen att ingen av kommitténs representanter själva får kandidera i valet. Det nationella rådet ska även vara med och utlysa en folkomröstning när en ny konstitution finns på plats.

Landsomfattande protester

Presidentens agerande kommer som en reaktion på de landsomfattande protester som skakat Algeriet senaste tiden. Protesterna tog fart förra månaden efter Bouteflika aviserat att han ville sitta ytterligare en mandatperiod. Vilket skulle bli den nu 82-åriga presidentens femte på raken och bryta mot landets grundlagar.

Tiotusentals har deltagit i demonstrationerna som krävt att Bouteflika och hans regim skulle avgå efter 20 år vid makten. Missnöjet med presidenten tycks finnas inom alla samhällsnivåer, från ungdomar på gatan till högt uppsatta jurister.

Under måndagen gick exempelvis flera av landets advokater ut i en två dagar lång strejk. En stor del av domarkåren har hotat att bojkotta sin medverkan att övervaka valet om Bouteflika ställde upp för omval.

Militären avstår att ingripa

Även flera parlamentsledamöter från Bouteflikas eget parti har anslutit sig till protesterna, och från militärens håll har det kommit indikationer på att man inte avser att ingripa mot folkmassorna.

Oppositionen hävdar att Bouteflika, som knappt har visat sig offentligt sedan han drabbades av en stroke 2013, inte har förmåga att styra landet, utan i stället används som nickedocka av makteliten som vill behålla sina positioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.