Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Reuters & Jessica McGowan/AFP/TT

USA-experten om Trumps mugshot: ”Vill markera styrka”

Uppdaterad
Publicerad

USA:s tidigare president Donald Trump har med drygt ett år kvar till presidentvalet samlat på sig hela fyra åtal – och natten mot fredag skrev han historia som den första amerikanska ex-presidenten att få en så kallad mugshot (häktningsbild) tagen. Men varken bilden eller åtalen har hittills påverkat Trumps återvalskampanj negativt, snarare tvärtom.

Dag Blanck, professor i nordamerikanska studier vid Uppsala universitet, menar att Trump lyckats använda åtalen för att öka sitt stöd både bland trogna väljare och republikanska väljare generellt.  

– Dessutom har han använt uppmärksamheten till att samla in pengar, vilket alltid är viktigt i amerikanska presidentvalskampanjer.

Krävs också andra röster

På kort sikt har taktiken varit lyckad, men på lång sikt är det betydligt mer tveksamt enligt Blanck, som menar att de trogna republikanska väljarna inte räcker om Trump tar hem den republikanska nomineringen.  

– Då måste han även locka över de oberoende väljarna och det är långt mer tveksamt om just de står vid hans sida. De kan mycket väl tänka att all den turbulensen som finns kring Trump, och de här åtalen, är något negativt.  

Det senaste åtalet som väcktes mot Trump handlar om att han ska ha försökt påverka valresultatet i delstaten Georgia 2020 – och det var därför han i går flög till Atlanta för att överlämna sig själv till myndigheterna och få sin mugshot (förbrytarbild) tagen. 

En bild som snabbt fick spridning. Också i Donald Trumps egna kanaler.

Donald Trumps omtalade ”mugshot” från Georgia. Foto: Fulton county via AFP/TT

T-shirts med bilden

På Trumps kampanjsida toppade bilden och man säljer även T-shirts och muggar med bilden på. Och i sitt första inlägg på X (tidigare Twitter) sedan 6 januari-avstängningen 2021 lade Trump själv upp bilden med kommentaren “Valpåverkan, Ge aldrig upp!” under. 

– Från hans perspektiv så understryker den här bilden häxjakten på honom, säger Dag Blanck. Att demokraterna, media och den djupa staten är emot honom. Man kan också notera att han ser väldigt arg ut. Han vill framställa sig som stark. Det är ett sätt att markera styrka. För han befinner sig i ett underläge och det tycker han inte om, han är mycket ovan vid det. Men jag tror ändå inte han gillar att stå inför rätta, det är inget han söker.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.