Utrikesdepartementets presstalesperson Morgan Ortagus tillbakavisar rykten i amerikansk press om att Vita huset skulle nöja sig med att Nordkoreas enbart fryser sitt kärnvapenprogram. Foto: Andrew Harnik

USA: Frysning av Nordkoreas kärnvapen kan starta nedrustning

Uppdaterad
Publicerad

USA hoppas att en frysning av Nordkoreas kärnvapenprogram kan bli starten på en nedrustningsprocess. Det säger USA:s utrikesdepartementet i samband med att nya samtal mellan länderna kan äga rum om några veckor.

Dialogen mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un har återupptagits igen efter att de två ledarna nyligen möttes för en kort stund på nordkoreansk mark. Det sedan samtalen avbrutits efter det havererande toppmötet i Vietnam tidigare i år.

Men redan i juli kan nya samtal inledas enligt USA:s utrikesminister Mike Pompeo, rapporterar Reuters.

Nordkorea-krisen

– Antagligen inom kommande två-tre veckor, säger Pompeo.

Trumpadministrationen har avfärdat uppgifter som New York Times publicerat där en idé om en mjukare förhandlingsväg slagit rot bland medarbetare i Vita huset. Enligt tidningen anser flera inom administrationen att USA borde föreslå en frysning av Nordkoreas kärnvapenprogram, i stället för att kräva en fullständig nedrustning. Det skulle innebära att USA underförstått accepterar Nordkorea som kärnvapenmakt.

USA: Frysning inte slutmålet

Tidningens uppgifter tillbakavisas av utrikesdepartementets talesperson Morgan Ortagus.

– En frysning skulle aldrig kunna bli lösningen i processen. Den skulle aldrig kunna bli slutmålet, säger Ortagus till internationella medier.

Hon tillägger att USA i stället ser nedfrysning av Nordkoreas kärnvapenprogram som inledningen på nedrustningsprocessen, där målet är total avveckling av landets massförstörelsevapen.

Inte enats

Nordkorea har inte testat några kärnvapen eller missiler kopplade till programmet sedan 2017. Däremot misstänker USA:s militär att Nordkorea under tiden utökat sin kärnvapenarsenal. USA militär vill gärna se att den produktionen stoppas.

Gällande hållningen till kärnvapennedrustning på koreahalvön har de båda länderna inte enats om definitionen. Nordkorea vill räkna in USA:s kärnvapenskydd över Sydkorea och Japan. USA kräver å sin sida att Nordkorea ensidigt ger upp sina kärnvapen. I utbyte vill Nordkorea bland annat att sanktionerna mot landet tas bort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet