Foto: TT

USA: Rysslands president Putin beordrade påverkan på presidentvalet

Uppdaterad
Publicerad

I en offentlig rapport konstaterar USA:s säkerhetstjänst att den ryske presidenten Vladimir Putin själv gett order om att försöka påverka resultatet i fjolårets amerikanska presidentval, rapporterar AP och Reuters.

Rysslands president Vladimir Putin ska under 2016 ha ”beordrat” fram en kampanj för att försöka påverka utgången i det amerikanska presidentvalet i höstas. Det slår USA:s underrättelsetjänst fram i en nyligen offentliggjord utredning.

Enligt rapporten ska den ryska kampanjen vara markant större än någonsin tidigare, och utgör bara det senaste i en lång rad försök att från ryskt håll underminera USA:s demokratiska system.

Trump och Ryssland

Det främsta målet ska ha varit att minska det demokratiska partiets kandidat Hillary Clinton chanser att vinna valet, och i stället bidra till att Republikanernas Donald Trump skulle vinna valet, vilket han sedermera gjorde.

”Tydlig preferens för Trump”

”Vidare bedömer vi att Putin och den ryska regeringen utvecklade en tydlig preferens för nyvalda president Trump,” står det bland annat i rapporten.

”Vi bedömer också att Putin och den ryska regeringen menade att bidra till den nyvalde president Trumps chanser att bli vald, genom att när helst möjligt misskreditera [före detta] utrikesminister Clinton och offentligt försätta henne i en sämre dager gentemot honom,” fortsätter man.

Cyberattacker, mediautspel och sociala medier

Kampanjen bestod enligt rapporten bland annat av cyberattacker för att komma över hemliga dokument och mejl inifrån Clintons och Demokraternas läger, men också i ageranden från ryska myndigheter, statsmedia och av staten avlönade sociala medie-användare.

Flera av de mejl inifrån det demokratiska partiet ska Ryssland sedan ha läckt till Wikileaks, som publicerat dem för allmänheten.

Ryssland har från officiellt håll förnekat all inblandning i mejlhackningen och Wikileaks grundaren Julian Assange hävdar att dokumenten man har publicerat inte har tillhandahållits av regeringen i Moskva.

Trump: ”Absolut ingen påverkan”

Utredningen på 25 sidor gjordes offentlig under fredagen, efter att den blivande presidenten Donald Trump och ett antal högt uppsatta kongressledamöter fått en genomgång av en längre, fortfarande hemligstämplad version av rapporten.

Den tillträdande presidenten Trump har i en kommentar efter dragningen sagt att mötet var ”konstruktivt”, men tillägger att oavsett om någon hackning eller en kampanj från ett annat land har ägt rum så har det haft ”absolut ingen påverkan” på valresutlatet.

I rapporten konstateras också att man inte har gjort någon bedömning kring i vilken utsträckning Rysslands agerande kan ha påverkat valutgången, utan man har enbart tittat på det faktiska agerandet och motiven bakom det.

Demokrat: Ville splittra USA

Representanthusets talman, republikanen Paul Ryan, säger enligt AP att han fördömer all rysk inblandning ifjolårets val, men att han håller med Trump om att Rysslands eventuella inblandning inte påverkade valutgången. Han konstaterar dock att Ryssland ”uppenbart försökte lägga sig i vårt politiska system.”

Representanthusledamoten Adam Schiff, den högst uppsatta demokraten i underrättelseutskottet, säger enligt AP att rapporten gör det klart och tydligt att Putin själv låg bakom ordern om påverkansförsök, och att kampanjen dels var menad att öka Trumps chanser att bli vald, men också att skapa splittring inom den amerikanska befolkningen.

Schiff säger också att Trumps och Ryans uttalanden om att den ryska inblandningen inte ska ha påverkat valutgången varken stöds av rapporten eller ”sunt förnuft”.

Val ska skyddas noggrannare i framtiden

Den tillträdande vice presidenten i USA, Mike Pence, säger i ett uttalande att Trump kommer att göra kraftfulla åtaganden i kampen mot framtida hackerattacker som ett av sina första prioriteringar efter tillträdandet senare i januari.

USA:s departement för inrikessäkerhet har också beslutat att alla infrastruktur kring amerikanska val ska anses som samhällskritisk, vilket skapar utökade möjligheter att skydda val från liknande attacker i framtiden.

Trump: ”Demokraterna var oaktsamma”

Efter att underrättelserapporten blivit offentlig, twittrade den tillträdande presidenten och lät allmänheten veta att det var demokraterna som agerat vårdslöst då de låtit hackerattacken ske.

Trump twittrade: ”Grov oaktsamhet av Democratic National Committee att tillåta att hackning kunde ske. Republican National Committee hade starkt försvar!”

Margot Wallström (S) anser att det som framkommit är oerhört allvarligt och meddelar att Sveriges regering tar uppgifterna på största allvar.

”Attacker på ett lands demokratiska processer är fullständigt oacceptabla. Vi måste vara vaksamma och arbeta för internationella regelverk och kontrollsystem”, skriver Wallström i en kommentar som förmedlats av hennes pressekreterare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump och Ryssland

Mer i ämnet