I augusti fick Gaza sitt första poliofall på 25 år när ett spädbarn fick viruset och blev delvis förlamad. Det blev startskottet för den vaccinationskampanj som just nu genomförs av Världshälsoorganisationen, WHO.
Redan i måndags, på den andra vaccinationsdagen, hade 161 000 av totalt 640 000 barn fått sin första dos av vaccinet. WHO:s mål för samma tidsperiod var satt till 150 000 doser.
– Det är väldigt positiva nyheter i den annars eländes kaskaden från Gaza, säger Johan von Schreeb, professor i global katastrofmedicin vid Karolinska Institutet.
Han är själv något förvånad över resultatet.
– Det är ett tecken på en otroligt motiverad hälso- och sjukvårdspersonal. Men också att människor vill ta det här vaccinet.
Den allmänna vaccinationsgraden i Gaza är hög och 99 procent av befolkningen har varit vaccinerade mot polio. Men när kriget bröt ut den 7 oktober stannade vaccineringen av.
WHO: Humanitära pauser har fungerat
Vaccinationskampanjen mot polio ska pågå i ytterligare 10 dagar. Israel och Hamas har enats om eldupphör i åtta timmar om dagen i de områden där vaccinationen pågår.
Barnen som redan fått vaccin finns i de centrala delarna av Gaza. Nästa område är södra Gaza följt av norra Gaza, säger WHO:s talesperson Rik Peeperkorn.
– Hittills går allt bra. De humanitära pauserna har än så länge fungerat.
”Symbolvärde” med lyckad vaccinering
För ett fullvärdigt skydd krävs också att barnen får en andra dos vaccin efter fyra veckor. Det är också nödvändigt att vaccinationen sker snabbt för att förhindra spridningen av ett muterat poliovirus.
Johan von Schreeb hoppas poliovaccineringen kan leda till flera positiva effekter.
– Det finns ett symbolvärde i att man lyckats med eldupphör och det är något att bygga vidare på, säger han och fortsätter:
– Vi ser annars ofta att man inte respekterar hälso- och sjukvården i Gaza och andra delar av världen.