Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s utrikesreporter Anna-Maja Persson om stämningen i London: ”Många är väldigt trötta på politikerna” Foto: SVT

Val i Storbritannien 2024 – partierna, skandalerna och därför sker det nu

Uppdaterad
Publicerad

Tories ser ut att förlora stort när britterna går till parlamentsval på torsdagen. Efter 14 år av konservativt styre verkar strömmarna ha vänt.

Vilka är kandidaterna och varför riskerar sittande premiärminister att förlora sitt mandat?

Det ser ut som att den största förlusten i partiets 190-åriga historia väntar de konservativa Torypartiet. Premiärminister Rishi Sunak riskerar till och med själv att förlora sitt mandat i parlamentet, vilket skulle vara första gången någonsin för en sittande premiärminister.

– Tories gör ett riktigt dåligt val om man ska tro opinionssiffrorna, säger SVT:s utrikesreporter Anna Maja Persson, på plats i London.

Val i Storbritannien 2024

På andra sidan står arbetarpartiet Labour som enligt opinionssiffrorna ser ut att bli överlägsna vinnare. Partiet leds sedan 2020 av Sir Keir Starmer.

En del menar att Labours framgång grundar sig i ett stort missnöje mot Torypartiet.

Se eftermiddagens livesändning om valet här.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Advokat, fotbollssupporter och möjlig filmkaraktärsinspiration – vem är Labours partiledare Keir Starmer? Foto: John Super / AP

Därför klagar britterna

Sedan 2010 har konservativa Tories haft övervägande mandat i parlamentet, men nu pekar alltså allt på en stor förlust för Rishi Sunaks parti. James Savage, ansvarig utgivare på brittiska The Local, tror delvis att Tories dåliga siffror är ett resultat av en sämre ekonomi.

– Inkomsterna har krympt mer under denna mandatperiod än under någon annan mandatperiod i modern historia, folk känner sig fattigare, säger han.

– Man hoppas på någon annat, man vill byta lag och se hur det går, och vill rösta på Labour för att få bort Torypartiet.

Spelbrotten – ”Ännu en skandal”

I juni utlyste premiärminister Rishi Sunak omval. I anslutning till att omvalet utlystes kom flera partimedlemmar och personer som arbetar nära premiärministern att misstänkas för spelbrott. Det handlade då om att personer satsat pengar på valdatumet efter att ha tagit del av insiderinformation.

– Detta är ännu en skandal för Torypartiet som omgärdats av många skandaler, det har varit en väldigt jobbig period för dem, sa James Savage till SVT tidigare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör James Savage om vad ytterligare en skandal kan betyda för Tories i det kommande valet. Foto: Urs Fleueeler/TT

Varför val nu?

Premiärministern kan själv bestämma tidpunkten för när ett val till underhuset ska hållas, men högst fem år får gå mellan valen. Att Sunak utlyste val redan nu förvånade många.

– Det var ett momentum. Man tror att han tänkte att läget inte blir bättre än så här, som det verkar var det ingen lyckad satsning, säger SVT:s utrikesreporter Anna Maja Persson.

När valet utlystes fanns nya förbättrade inflationssiffror och en ny lag på plats för att lättare kunna skicka illegala flyktingar utomlands.

Källa: YouGov Foto: SVT

OM DET BRITTISKA VALET

Parlamentsvalet gäller 650 platser i det brittiska underhuset, där varje plats representerar ett lokalt distrikt.

För att få majoritet i parlamentet krävs normalt 326 platser.

Premiärministern kan själv bestämma tidpunkten för när ett val till underhuset ska hållas, men högst fem år får gå mellan valen.

Systemet med enmansvalkretsar gynnar ett vinnande parti, och missgynnar de mindre partierna.

Bland de mindre partierna finns Liberaldemokraterna, SNP (Scottish National Party), Reform UK och Greens.

Källa: Utrikespolitiska institutet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Storbritannien 2024

Mer i ämnet