Våldet eskalerar i Afghanistan – döda kroppar visas upp på torg

Uppdaterad
Publicerad

När talibanerna tog makten i Afghanistan gjorde de det med en mjukare framtoning än tidigare. När det kommer till lagstiftning har rörelsen dock inte visat några tecken på förändring, vilket nu gör sig tydligt.

I Herat hängs döda kroppar upp i kranar på stadens torg. Samtidigt omnämner en minister i det nya styret avhuggna händer som ”nödvändigt för säkerheten”.

På lördagen släpades fyra döda kroppar ut på olika torg i Herat i nordvästra Afghanistan. Flera av dem hängdes där upp i kranar för allmän beskådan. Enligt talibanerna hade personerna vars kroppar nu visades upp gjort sig skyldiga till kidnappning och dödats i en polisinsats.

– Syftet med aktionen är att visa brottslingar att de inte går säkra, sade företrädare för talibanerna till AP i folksamlingen som uppstod.

Talibanernas maktövertagande

”Inte förvånande”

Det som hände i Herat är inte förvånande, enligt Helene Lackenbauer som är forskningsledare vid Totalförsvarets forskninginstitut (FOI). Även om talibanerna haft en något mjukare framtoning står de fortfarande på samma ideologiska grund när det kommer till rättvisa, menar hon.

– De har sagt hela tiden att den lagstiftning som de kommer tillämpa och förorda är sharia- och islamisk lag. Det är deras tolkning av detta som vi ser nu.

Uppvisningen är ett sätt för talibanerna visa att de menar allvar med upprättandet av sharialagar. Samtidigt ska aktionen förmedla att de är kapabla till att skapa ordning, enligt Lackenbauer. De avskräckande metoderna har tidigare visat sig effektiva för att motverka brottslighet, och enligt talibanernas synsätt är det överordnat rättsäkerhet och mänskliga rättigheter.

– Deras tolkning är att lagstiftningen finns till för att upprätthålla människors förpliktelser mot gud. Det skiljer sig från vår rättsuppfattning, där vi anser att lagstiftning är till för att skapa ramar för våra rättigheter, säger Lackenbauer.

Tar fram policy för offentliga avrättningar

Att talibanernas hårdföra rättssystem nu letar sig tillbaka är inte heller oväntat med tanke på vilka som ingår i den nya regimen. Flera av företrädarna var högt uppsatta även på 90-talet.

En av dem är Mullah Nooruddin Turabi, som då var minister med ansvar för ”moral och anständigt leverne”. I dag är han minister med ansvar för fängelser.

Att hugga av händer är nödvändigt för vår säkerhet, säger Turabi till AP, samtidigt som han meddelar att regimen håller på att ta fram ”en policy” för offentliga avrättningar.

Att talibanernas maktövertagande innebär ytterligare steg mot ett brutalt rättssystem är tydligt, men enligt Helene Lackenbauer har metoderna djupare rötter än så. Även under den tidigare regeringen syntes liknande tendenser, säger hon.

– Det har funnits hela tiden. En vanligt förekommande bestraffning på landsbygden har varit att man piskat eller stenat kvinnor. Det är bara att vi inte har hört om det eftersom ljuset från väst inte varit på det, säger Helene Lackenbauer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet