Värmebölja och skogsbränder i Spanien

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 500 brandmän kämpar med att få kontroll över de skogsbränder som härjar i norra Spanien. Bränder som drabbat landet samtidigt som en rekordtidig värmebölja.

Hittills har runt 25 000 hektar skogs- och jordbruksmark i nordvästra Spanien brunnit ner. Bränderna tvingade hundratals människor att fly sina hem, men eftersom situationen har lättat en aning kunde invånare i omkring tjugo byar återvända under söndagen.

Nu har temperaturen sjunkit, men brandkåren kämpar fortfarande för att släcka alla bränder. Också i regionerna Katalonien och Navarra härjar fortfarande mindre skogsbränder. Värst drabbat är området runt staden Zamora vid gränsen mot Portugal i västra Spanien.

”Skrämmande”

I staden Villardeciervos har runt 400 invånare evakuerats.

– Branden är helt utom kontroll och situationen är skrämmande, säger stadens borgmästare Lorenzo Jiménez till El Pais.

Samtidigt är han försiktigt optimistisk då bränderna knappt påverkat själva stadskärnan.

– Men vi har förlorat all rikedom i bergen, och det är synd, säger Lorenzo Jiménez.

Arbetet med att få kontroll över bränderna försvåras också av det torra och varma vädret samt kraftiga vindar, som underlättar för skogsbränderna att sprida sig.

Rekordtidig värme

Under helgen har den spanska rekordtidiga värmeböljan fortsatt med temperaturer på över 40 grader. Framför allt har värmen drabbat landets norra delar och högst temperatur under lördagen uppmättes i Zaragoza med 42 grader.

I Katalonien har hundratals brandmän kämpat för att släcka ett antal bränder i närheten av orterna Corbera d'Ebre, Castellar de la Ribera och Artesa de Segre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.