Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lista: Tre saker att hålla koll på i krigets utveckling. Foto: AP/Markus Ljungholm/SVT

Havsdrönaren Sea Baby ”direkt förnedrande” för Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Vad händer med Wagnergruppen efter Prigozjins död? Och varför är Ukrainas nykonstruerade havsdrönare ”direkt förnedrande” för Ryssland? SVT:s Ukrainakorrespondent Elin Jönsson listar tre saker som kan påverka krigets utveckling.

Ukrainska underrättelsetjänsten SBU har tagit på sig attacken mot Krimbron 17 juli. Attacken skedde med en nykonstruerad havsdrönare, lastad med 850 kilo sprängämnen. Den har fått namnet Sea Baby. En fjärrstyrd båt som kan färdas på eller strax under vattenytan. Detta gör den svårupptäckt på ett radarsystem, särskilt nattetid.

– Ukraina satsar på de här drönarna, för med raketer och andra typer av missiler behöver man tillstånd från sina partners, från Natoländerna. Och man är ju från västs sida rädd för att kriget ska utvidga sig och bli ett större krig. Därför satsar man på hembyggda vapen, drönare som man kan bygga själva.

Se också hela Kriget i veckan om den senaste nyhetsutvecklingen i kriget i Ukraina och vilka konsekvenser som Prigozjins förmodade död kommer leda till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.