Europe Invasion tweets

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett turkiskt par i Dubai och en påstådd reklambyrå i Montenegro – se sökandet efter aktören bakom kontot ”Europe Invasion” i videon. Foto: TT/X

Vinstintresse troligen bakom stort främlingsfientligt X-konto

Publicerad

Det stora främlingsfientliga X-kontot Europe Invasion, som spred desinformation om mordet på en flicka i Landskrona, drivs sannolikt i syfte att tjäna pengar.

SVT:s granskning av kontots digitala fotspår leder till ett nätverk av anonyma konton, ett turkiskt entreprenörspar i Dubai och en påstådd reklambyrå.

Under sommaren 2024 har kontot ”Europe Invasion” uppmärksammats för storskalig spridning av främlingsfientligt innehåll på X.

Kontot har sedan juni växt med drygt 300 000 följare, enligt analysföretaget Social Blade, och har nått miljoner genom att bland annat sprida falska uppgifter om att muslimska migranter legat bakom morden på 14-åriga Emilia i Landskrona och tre flickor i Southport i Storbritannien.

SVT verifierar

Europe Invasion är helt anonymt – så vad vet vi om personen eller personerna bakom?

Nätverk av anonyma konton

SVT kan koppla Europe Invasion till ett annat konto, som tidigare spred samma typ av främlingsfientligt innehåll under namnet Daily Reports.

Båda drivs sannolikt av samma aktör.

Kontona har funnits i över tio år. Historik från två databaser visar att de har bytt namn och inriktning flera gånger, och att båda troligen delade inlägg på turkiska från våren 2023 till februari 2024.

Då togs kontonas innehåll bort och de började publicera främlingsfientligt innehåll på engelska. Sedan dess har de delat och förstärkt varandras innehåll vid hundratals tillfällen.

Kontona har sannolikt fortsatt att drivas av en turkiskspråkig aktör även efter språkbytet till engelska.

Motiveras troligen av pengar

Det finns flera sätt att tjäna pengar på ett X-konto, postas tillräckligt engagerande innehåll kan man till exempel få del av annonsintäkter.

Sohan Dsouza forskar på desinformation, har tidigare granskat kontona och har fått ta del av SVT:s fynd.

– Syftet verkar vara att driva upp engagemang med den här typen av innehåll. Det här är sannolikt något som kan vara inkomstbringande, kanske i kombination med en ideologisk målsättning, säger han.

Fynden pekar på att Europe Invasion åtminstone delvis drivs av ekonomiska skäl.

I slutet av augusti raderade plötsligt Daily Reports alla sina inlägg, bytte användarnamn till Algorithm Coach, och skiftade fokus från muslimsk invandring till tips om hur man kan få ett X-konto att bli inkomstbringande.

Europe Invasion har flera gånger gjort reklam för Algorithm Coach. Här lyfter man fram hur kontot dramatiskt har ökat sitt följarantal, och uppmanar de som vill lyckas med samma bedrift att följa Algorithm Coach. Foto: X
”Vi är universitetsstudenter. Stöd oss genom att köpa oss kaffe” skriver Europe Invasion i en tweet. Som användare har man möjlighet att donera pengar till kontot via X som ”dricks”, och med crowdfundingtjänsten buymeacoffee.com. Donerar man 450 euro per månad får man statusen ”Super Fan”. Foto: X

Kontonas digitala fotspår leder oss sen vidare till ett turkiskt entreprenörspar i Dubai och en påstådd reklambyrå – se mer om detta i videon ovan.

För en genomgång av hur vi gjorde granskningen, klicka här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT verifierar

Mer i ämnet