Utbrottet inträffade vid klockan 23 på onsdagskvällen mellan bergen Stóra-Skógfell och Sýlingarfell på Reykjanes-halvön.
I nuläget ser utbrottet ut att vara mindre än det som ägde rum i augusti enligt meteorologen Benedikt Ófeigsson, rapporterar RÚV.
– För närvarande finns inget i farans väg. Och om utbrottet inte utvecklas väldigt annorlunda än det har gjort hittills så borde infrastrukturen klara sig undan ganska väl, säger meteorologen Benedikt Ófeigsson i en intervju med isländsk radio, enligt RÚV.
Utbrottet har nått sin topp
Sprickan beräknas nu vara runt 2.5 till 3 kilometer lång och lava ska forsa både åt öster och väster.
– I den stora bilden är det här lite mindre än det senaste utbrottet och utbrottet som inträffade i maj, säger Magnús Tumi Guðmundsson, professor i geofysik till RÚV efter att han flugit över utbrottet tidigare under natten.
Det är dock svårt att säga hur länge utbrottet kommer att pågå, men enligt isländska väderinstitutet Vedurstofa nådde det sin topp strax innan klockan 02 natten mot torsdagen.
– Det längsta utbrottet började i mars och slutade i maj, vi måste bara se hur det beter sig, säger Magnús Tumi Guðmundsson.
Grindavík och Blå lagunen evakueras
Staden Grindavík kommer att evakueras till följd av utbrottet, säger polischefen Úlfar Lúðvíksson till RÚV. Ingen lava flyter mot staden.
Omkring 50 till 60 personer kommer att beröras av evakueringen.
Även det populära turistresemålet Blå lagunen kommer att utrymmas enligt RÚV.
– Personalen på Blå lagunen har stor erfarenhet av evakueringar. Det har gått smidigt. De sista ur personalen lämnar platsen nu och de flesta gästerna har redan åkt, säger Einar Sveinn Jónsson, chef för räddningstjänsten i Grindavík till RÚV.
Det här är det tionde utbrottet på Reykjaneshalvön sedan 2021 och det sjunde som drabbar Island under 2024.
Texten uppdateras.