Juha Joki, chef för Krigsinvalidernas förening i Sverige Stor på gatan med allvarligt min. Han berättar om situationen för dem som fick krigsskador som barn under Finlands krig och som bor i Sverige.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Juha Joki, chef för Krigsinvalidernas förening i Sverige, berättar i videon om situationen för dem som fick krigsskador som barn under Finlands krig och som bor i Sverige. Foto: SVT/Marcus Nilson

Ärren och ensamheten i Sverige blev eftermälet för de barn som skadades i Finlands krig

Publicerad

Den sista finska krigsveteranen som blev invalidiserad vid fronten och bodde i Sverige avled för ett par år sedan. Förra året fanns 22 av dem kvar i livet. Utanför Sverige finns idag endast en liten minskande grupp.

Antalet krigsskadade under Finlands krig och som var bosatta i Sverige var som störst år 1987. Då det fanns 1064 personer. Det totala antalet var troligen större då alla inte var kända av krigsinvalidernas distriktsorganisation. Foto: SVT/Grafik

Ersättningen som Finlands statskontor betalar till krigsskadade varierar beroende på skadans svårighetsgrad. Det kan röra sig mellan från några hundra kronor till över 10 000 kronor.

Juha Joki, verksamhetsledare för Finlands Krigsinvaliders Sverigedistrikt, berättar att de som blev invalidiserade som barn oftast fick sina krigsskador genom bombningar eller genom att på olika sätt komma i kontakt med sprängämnen.

Juha Joki önskar att sverigefinnar skulle hålla kontakt med dem som skadades i krigen.

– Ensamhet är ett stort problem för många, sammanfattar Joki.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

jatkosota

Mer i ämnet