Adina Werner från Sörmark, Torsby, i norra Värmland intervjuas om bärplockning

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar Adina Werner hur hon som ung plockade bär så att pengarna räckte till en moped. Foto: Sanna Auramo Paaer, SVT

Adina 76 år: ”Siktar på att plocka 1000 kilo bär”

Uppdaterad
Publicerad

Adina Werner från Sörmark i Torsby i norra Värmland började sin bärplockarkarriär som 6-åring. Under bra bärsäsonger har hon, tillsammans med sin man Kenny Werner, plockat så mycket som ett ton skogsbär.

Pengarna från bärplockningen lägger Adina och Kenny Werner gärna på resor. Förra året åkte de till Lofoten i Norge, men för årets inkomster siktar de mot landskapet Savolax i Finland.

– Mina förfäder kom därifrån på 1600-talet, säger Adina Werner, vars skogsfinska rötter går till Moilandstorp i Bredsjö i Lekvattnet.

I norra Värmland har blåbärssäsongen börjat, medan hjortronsäsongen går mot sitt slut. I slutet av sommaren plockar paret Werner också lingon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsfinnar

Mer i ämnet