Nationalekonomen Lars Calmfors (vänster), och svenska mynt och sedlar (till höger)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar nationalekonomen Lars Calmfors om hur han ser på eurofrågan utifrån opinionsläget och ur politikens synvinkel. Foto: Tomas Hallstan, SVT

Allt färre svenskar emot euron – expert tror ändå inte på en snabb förändring

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om Sverige borde byta valuta till euro tas upp igen i en ny utredning beställd av näringslivets stiftelse. Trots att kronan är svag och motståndet mot euron minskar verkar det inte bli någon snabb förändring i eurofrågan, tror den erfarna euroutredaren, nationalekonom Lars Calmfors.

Stödet för att införa euron i Sverige har ökat – och motståndet har minskat markant – under den senaste tiden, visar flera opinionsmätningar.

Men trots detta ser professor emeritus Lars Calmfors det inte som sannolikt att Sverige kommer att ansluta sig till eurosamarbetet inom de närmaste åren.

– Det krävs något dramatiskt i ekonomin eller politiken för att frågan ska bli aktuell, säger Calmfors, som leder en ny euroutredning på uppdrag av Stiftelsen Fritt Näringsliv.

”Kronan och kriget påverkar”

Svenskarnas opinionsförskjutning i eurofrågan kan antas hänga ihop med två faktorer, enligt Calmfors, som även ledde Sveriges statliga euroutredning för nästan 30 år sedan.

– Dels har kronan varit svag, och dels har Rysslands anfallskrig mot Ukraina fått många att tänka om när det gäller Sveriges plats i Europa, säger Calmfors till SVT Uutiset.

Utvecklingen av stödet för euron i Sverige. Enligt SCB:s mätning från maj var ungefär 46 procent emot och ungefär 34 procent för införandet av euron i Sverige. Motståndet mot euron var högt för 10–15 år sedan under euro- och finanskrisen, och då var också kronan stark. Foto: SVT Grafik

Färre än hälften är emot

För fem år sedan var 60–70 procent emot euron i Sverige, medan cirka 20 procent var för, visar SCB:s siffror. Men efter det har opinionsläget i eurofrågan förändrats relativt mycket.

I år är det färre än hälften, cirka 46 procent, som är emot att införa euron, och cirka 34 procent som är för, enligt SCB:s siffror från maj månad. Resten, ca 20 procent, var osäkra i frågan.

Den nationella SOM-undersökningen från förra året visade ett liknande mönster. 43 procent var emot att införa euron, 30 procent mot och 27 procent svarade ”varken eller”.

En ny utredning i gång

Förra veckan blev det klart att Calmfors har fått som uppgift att leda en ny utredning om eurofrågan, som ska presenteras till hösten 2025.

Utredningen har beställts av näringslivets stiftelse, Stiftelsen Fritt Näringsliv, som har försäkrat att ”utredningen kommer att arbeta på samma oberoende sätt som en statlig utredning”.

Calmfors har redan förklarat för SVT Uutiset hur processen för att införa euron skulle gå till i Sverige.

I videon intervjuas nationalekonomen Lars Calmfors om hur han ser på eurofrågan i dagens läge.

Sverige röstade nej till euron år 2003

  • Nej-alternativet fick en klar seger i folkomröstningen om euron för drygt 20 år sedan, i september 2003.
  • En tydlig majoritet på 55,9 procent röstade nej, medan 42,0 procent röstade ja.
  • Valdeltagandet var 82,6 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.