I Sverige förs det ingen statistik över modersmål, och det är svårt att göra en uppskattning på hur många som talar ett visst språk. Foto: SVT arkiv

Isof: Antalet invånare som talar ett nationellt minoritetsspråk borde kartläggas

Uppdaterad
Publicerad

I sitt förslag till regeringen betonar Institutet för språk och folkminnen, Isof, betydelsen av utbildning. Isof skriver även att mer information i form av statistik behövs som underlag för analys och beslut.

Sommaren 2019 fick Isof i uppdrag av regeringen att ta fram ett handlingsprogram för hur minoritetsspråken i landet kan främjas och stärkas. Efter ett antal workshops och diskussioner med över hundra talare och bärare av de nationella minoritetsspråken har Isof i sitt förslag valt att sätta individen i centrum.

Olika typer av insatser behövs

Handlingsprogrammet som regeringen fick ta emot i början av september innehåller förslag på insatser på kort och lång sikt. Fokus ligger på utbildning, stegen från förskola till högre utbildning och forskning. Till exempel står det att det behövs fler lärare i nationella minoritetsspråk.

Kansalliset vähemmistöt

I handlingsprogrammet finns även förslag på insatser som gäller bland annat informationsförmedling, kultur och media.

Statistik efterfrågas

Enligt Isof är det viktigt att antalet invånare som talar ett nationellt minoritetsspråk kartläggs. I handlingsplanen formuleras behovet på följande sätt:

Revitaliseringen av de nationella minoritetsspråken är beroende av att språken har talare som kan och vill föra över kunskaper i språken till nästa generation. En naturlig utgångspunkt för att mäta effekten av olika revitaliseringsåtgärder är därför att regelbundet och långsiktigt göra uppskattningar av antalet talare av de nationella minoritetsspråken.

I Sverige förs det ingen statistik över modersmål, till skillnad från i t ex Kanada, Australien och Finland, enligt Isof, och det är svårt att uppskatta hur många som talar ett nationellt minoritetsspråk.

Utöver Isof har även Europarådet påtalat bristen på statistik i sina granskningar av Sveriges åtaganden under den europeiska språkstadgan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kansalliset vähemmistöt

Mer i ämnet