Eva sitter i sitt köp i Helsingfors

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eva Persson ser positivt på den finska amorteringsmodellen. Foto: Marcus Floman

Eva flyttade till Helsingfors – möttes av Finlands hårda amorteringskultur

Uppdaterad
Publicerad

I Finland betalar allt fler av sina bostadslån över en längre period. Från ett genomsnitt på 22 år har återbetalningstiderna ökat till över 24 år. Den finska amorteringskulturen skiljer sig dock fortfarande tydligt från den i Sverige. Detta har Eva som flyttade till Finland upplevt.

I söndagens program 15 minuter från Uutiset diskuteras ifall Finlands strängare amorteringsmodell är mer fördelaktig för landets ekonomi än Sveriges.

”Jag hade definitivt inte amorterat om jag hade bott i Sverige”

Eva Persson flyttade från Sverige till Finland och köpte en bostad i en förort till Helsingfors. Hon har själv fått uppleva den finska amorteringskulturen.

Asuntolainat

– Jag hade definitivt inte amorterat om jag hade bott i Sverige. Men nu när jag tvingats amortera kommer jag att ha pengar sedan. Det hjälper mig att spara pengar, för jag betalar till mig själv.

Enligt Eva går hälften av hennes inkomster till bolåneamorteringar men det ser hon inte som ett problem.

Enligt en lag som stiftades i Finland förra året måste de nya bostadslån betalas tillbaka inom högst 30 år. Målet är att dämpa människors skuldsättning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Asuntolainat

Mer i ämnet