en ung kvinna framför två affischer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alexandra Salmi är projektledare på Sverigefinska ungdomsförbundet. Hon uppmanar ungdomar tillhörande alla nationella minoriteter att skicka in sina berättelser. Foto: SVT

Ungdomsförbunden: Det är ett hot att vi stryks ur historieundervisningen

Publicerad

Skolverkets beslut om att ta bort undervisningen om nationella minoriteter ur ämnet historia fick minoriteternas ungdomsförbund att reagera. Genom att samla in berättelser om att tillhöra en nationell minoritet i Sverige ska förbunden skapa en bok som de hoppas ska användas som en del av skolundervisningen.

15 minuter från Uutiset berättade i höstas om Skolverkets beslut att ta bort undervisningen om nationella minoriteter ur ämnet historia. I de nya läroplanerna har myndigheten koncentrerat undervisningen om temat huvudsakligen i ämnet i samhällskunskap.

Ungdomarna berättar sin historia

Sverigefinska ungdomsförbundet var missnöjda med Skolverkets beslut och kallade in ungdomsförbunden som representerar Sveriges nationella minoriteter till ett möte. Mötet resulterade bokprojektet Din historia är viktig ,som uppmanar alla ungdomar tillhörande en nationell minoritet att berätta sin historia och på så sätt synliggöra minoriteterna som en del av Sveriges historia.

För tillfället är fyra av de fem nationella minoriteternas ungdomsförbund med i projektet. Diskussioner med den samiska ungdomsorganisationen förs fortfarande. Enligt projektledaren Alexandra Salmi söker man även andra sätt för samiska ungdomar att delta i bokprojektet.

Farlig okunskap

Enligt Sverigefinska ungdomsförbundets projektledare Alexandra Salmi finns det en risk att undervisningen om nationella minoriteter lättare faller bort nu när den inte finns med i ämnet historia. Det, anser hon, kan i sin tur leda till flera fördomar och ökad rasism.

Berättelser kan skickas in året ut

De nationella minoriteternas ungdomsförbund, undantaget samernas ungdomsförbund, samlar in ungas historier fram till årsskiftet. Man kan skicka in berättelser både i bild- och textform – bara de går att använda i en bok. Förhoppningen är att boken kommer att användas i skolundervisningen och på så sätt synliggöra de nationella minoriteternas historia.

I videon berättar Sverigefinska ungdomsförbundets Alexandra Salmi om syftet med boken.

Ämnet diskuteras i söndagens avsnitt av 15 minuter från Uutiset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.