Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Spela videon för att se varför 3D-mammografi lättare upptäcker cancer i täta bröst. Foto: SVT

3D-mammografi upptäcker fler fall av bröstcancer

Uppdaterad
Publicerad

Nu utmanas vanlig mammografi av 3D-mammografi. En stor amerikansk studie visar att det är en känsligare metod än vanlig mammografi för att upptäcka bröstcancer.

Nyligen publicerades en amerikansk studie, som är den största som gjorts där 3D-mammografi jämförs med vanlig mammografi. Resultatet från en miljon kvinnors bröstcancerscreeningar visar bland annat att 3D-mammografi upptäckte fler cancerfall och dessutom hade färre falska alarm än vanlig mammografi.

Även en svensk studie har tidigare kunnat visa en ökad upptäckt av cancer med hjälp av metoden. Däremot är inte studierna helt jämförbara, då Sverige redan har en väldigt låg frekvens av falska alarm.

Sophia Zackrisson, professor i diagnostisk radiologi vid Lunds universitet, tycker ändå att den amerikanska studien är intressant.

– Studien bekräftar att 3D-mammografi är en känsligare metod för att upptäcka bröstcancer. Den visar också att screeningen fungerar i praktiken.

Det är framför allt på bröst med mycket körtelvävnad, så kallade täta bröst, som metoden har visat sig användbar. Täta bröst är en riskfaktor för att utveckla cancer samtidigt som den cancern också är svårare att upptäcka med vanlig mammografi.

3D-mammografi till vänster, vanlig mammografi till höger. Foto: Radiological Society of North America

Socialstyrelsen uppdaterar inte rekommendationer

Nyligen lämnade Socialstyrelsen en remiss där de väljer att inte uppdatera rekommendationerna för bröstcancerscreening, vare sig det gäller alternativa metoder som 3D-mammografi eller skräddarsydda metoder för kvinnor i riskgrupp.  

– Man måste alltid väga samman effekterna man får med resurserna. Därför behöver vi studier som visar på gruppnivå att metoden ger den effekt man önskar, framför allt minskad dödlighet, säger Mattias Fredricson, enhetschef på Socialstyrelsen.  

Använda artificiell intelligens

Sophia Zackrisson menar att den typen av studier som Socialstyrelsen efterfrågar är omöjliga att göra och hon tror att det snarare handlar om en resursfråga.

– Eftersom det tar längre tid för röntgenläkaren att granska bilder från 3D-mammografi tror jag att AI måste komma in som en spelare för att vi ska kunna införa metoden i framtiden, säger Sophia Zackrisson.

3D-mammografi

Med 3D-mammografi tas flera bilder ur olika vinklar vilket ger en tredimensionell bild av bröstet.  

3D-mammografi kallas också för tomosyntes eller DBT.

I Sverige har 40 procent av alla kvinnor täta bröst och 10 procent har mycket täta bröst.

Källa: Per Hall, bröstcancerforskare vid Karolinska institutet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.