Markutbredning är ett av de största hoten mot världens växter och svampar. Foto: TT

40 procent av världens växter och svampar riskerar att utrotas

Uppdaterad
Publicerad

Det är en kamp mot klockan för att rädda världens växter och svampar, visar en ny global studie där över 200 forskare har samarbetat.

Två av fem av världens växt- och svamparter hotas av utrotning, enligt en ny rapport från Kew Gardens i Storbritannien. 

–Vi förlorar arter i snabbare takt än vi hinner upptäcka och få kunskap om dem, säger Henrik Sjöman, intendent på Göteborgs botaniska trädgård och en av forskarna som bidragit till studien. 

Markförändring ligger bakom 

Den huvudsakliga orsaken till det accelererande hotet mot världens växter kommer från ökad markanvändning.  

–Vi tar land i anspråk för att odla mer mat, driva skogsbruk eller gruvdrift och då får vi väldigt artfattiga miljöer där, säger Henrik Sjöman.  

Växter kan bli vår räddning 

Risken med den snabba artdöden är att forskarna inte hinner upptäcka arter som skulle kunna hjälpa oss i framtiden.  

–Arter som vi idag inte känner till kan bli livsviktiga för att i framtiden utveckla mediciner, mat och bränsle, säger Henrik Sjöman.

Ett sätt att trappa ner på den snabba artdöden är att involvera forskare.

– Innan vi tar nya landområden i besittning för byggprojekt, jordbruk eller skogsbruk bör man tillkalla forskare för kartläggning av vilka arter med vilka egenskaper som finns där. Men vi måste också lugna ner oss så forskningen hinner ikapp, säger Henrik Sjöman.  

Beroende av några få grödor 

Den artfattiga miljön som vi skapat på många håll i världen är en risk inför kommande klimatförändringar.  

Endast 15 växter står för 90 procent av energiintaget av mat. Och fyra miljarder människor är helt beroende av tre grödor – ris, majs och vete. 

–Det är otroligt skört när en så stor del av världen förlitar sig på endast tre råvaror. Kommer det en sjukdom eller skadeangrepp på ris till exempel så får det fruktansvärda globala konsekvenser, det blir världssvält, säger Henrik Sjöman.  

Svamparna då? 

Svampar är enligt rapporten ett understuderat område. Vi känner bara till fem procent av alla svampsorter som finns där ute. Tre miljoner av världens svampsorter beräknas fortfarande vara oupptäckta.  

Läs hela rapporten här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.