I takt med den ökande barnfetman drabbas också allt fler unga av sjukdomar som diabetes typ 2, högt blodtryck och fettlever. Tillstånd som tidigare främst drabbade vuxna och som kan innebära stora hälsorisker.
Fram till 2025 väntas antalet feta och överviktiga barn mellan 5 och 17 år att öka med 49 miljoner och då uppgå till totalt 268 miljoner. Av dessa kommer hela 91 miljoner att lida av fetma, enligt siffror som sammanställts av The World Obesity Federation, WOF, och som publicerats i Pediatric Obesity.
WOF lyfter också fram att drygt 3,5 miljoner barn i dag har diabetes typ 2 och att siffran kommer att öka till 4,1 miljoner 2025.
Egypten har stora problem
Man varnar även för att fetmaepidemin kommer att sätta ännu större press på många länders redan ansträngda sjukvårdssystem. För rika länder innebär det främst ökade kostnader, medan fattiga länder med sämre utbyggd sjukvård saknar både pengar och kompetens för att klara av många av de problem som kommer i fetmans fotspår.
Enligt WOF är Egypten, där 35,5 procent av barnen mellan 5 och 17 år är överviktiga eller feta, det land som ligger sämst till när det kommer till barnfetma.
Andra länder med stora problem som lyfts fram är Grekland (31,4), Saudiarabien (30,5), USA (29,3), Mexiko (28,9) och Storbritannien (27,7).
33 miljoner har fettlever
Enligt sammanställningen lider också 13,5 miljoner barn av nedsatt glukostolerans, vilket är en indikator på tidig diabetes typ 2. Vidare har 24 miljoner barn högt blodtryck och över 33 miljoner barn har fettlever, en sjukdom som oftast kopplas ihop med storkonsumtion av alkohol.
”Det är uppenbart att något är mycket fel i den utvecklingen vårt livsmedelssystem tagit”, säger Tim Lobstein, ansvarig för policyfrågor på WOF, enligt The Guardian.
Man lyfter till exempel fram att barn i fattiga länder kan vara sjukligt feta och samtidigt undernärda.
”Vi kan inte ersätta smutsigt vatten med Coca-Cola eller chokladdryck, eller en hälsosam måltid med näringsberikade nudlar och tro att barn ska växa på ett hälsosamt sätt”.
”Stoppa reklam riktad till barn”
Den miljö som många barn vistas i i dag, där det finns ett överflöd av billiga och tomma kalorier i form av skräpmat och sockersötade drycker, pekas ut som den största orsaken till problemet.
WFO:s vd Ian Caterson menar att regeringar måste använda lagboken för att stoppa skräpmatsföretagen att göra reklam riktad till barn.
”Fetmaepidemin har nått i stort sett alla världens länder och regeringar kan göra en rad saker för att stoppa detta. Till exempel stoppa reklam av ohälsosam mat riktad till barn, men också se till att skolor serverar bra mat och jobbar mer med fysisk aktivitet”.
”Politikerna gör för lite”
Även Världshälsoorganisationen, WHO, varnade tidigare i år för att barnfetman i världen låg på alarmerande nivåer.
”Om inget görs riskerar fetmaepidemin att neutralisera många av de hälsoframsteg som bidragit till att medellivslängden i världen ökat”, hette det då.
WHO:s expertpanel slog också fast att världens politiker gjort allt för lite åt problemet och pekade även de på att många barn i dag växer upp i en miljö som gör det för enkelt att gå upp i vikt och utveckla fetma.
Aggressiv marknadsföring av kalorität skräpmat, brist på tillgång till nyttig mat och allt mindre fysisk aktivitet bland barnen, var några av exemplen.
Fakta: Övervikt och fetma, vad är skillnaden?
Övervikt är ingen sjukdom, men barn som har övervikt har risk att utveckla fetma. Om ditt barn har fetma ökar risken för att hen ska få andra sjukdomar. Fetma räknas därför som en sjukdom.
Gränserna för vad som är övervikt och vad som är fetma räknas ut med hjälp av BMI.
Att beräkna BMI för barn görs dock på ett annat sätt än för vuxna, mer om det hos 1177.
Källa: 1177