Forskare lät alzheimer-patienter se på film. Känslorna patienterna fick av filmerna stannade kvar hos dem, trots att de inte mindes filmernas handling. Foto: TT

Alzheimersjuka minns med känslorna

Uppdaterad
Publicerad

Patienter med Alzheimers sjukdom blir glada och ledsna av saker som händer i deras liv, även om de inte kommer ihåg varför.

Alzheimer bryter ner hjärnvävnad och orsakar minnesförlust. Nu visar en ny studie att alzheimer-sjuka trots allt ”minns” roliga och tråkiga saker. I alla fall känslomässigt.

Forskare vid University of Iowa lät 17 alzheimer-patienter se en rolig och en sorgsen kortfilm, samtidigt som de fick svara på frågor om hur de mådde. Inte oväntat gick deras stämning upp av den roliga filmen, medan de blev nedstämda av den sorgliga.

Glömde bort handlingen

Några minuter efter att de sett filmerna hade flera av dem redan glömt bort stora delar av handlingen. Fyra av patienterna kom inte ihåg vad filmerna handlade om alls, och en mindes inte att hen sett någon film över huvudtaget.

Trots det påverkades deras känslor i upp till en halvtimme efteråt. Den sorgliga filmen lämnade ett mer lite mer bestående intryck än den roliga, men båda filmerna påverkade patienterna långt efter att de glömt bort vad filmerna handlade om.  

Neurokemisten Henrik Zetterberg, vid Göteborgs universitet, säger att den nya studien är ”jätteintressant”.

– Det här är spännande forskning, och intuitivt känns det helt rätt, säger han.

Ett batteri av minnen

– Vi har ett helt batteri av minnen, som fungerar på olika sätt. En del är kopplade till musik, andra till dofter, och så vidare. När vi lär oss saker är det inte bara inlärningsminnet som aktiveras, utan även våra känslor.

– Om synapserna som styr inlärningen dött av, finns det ändå slumrande synapser kvar som styr minnet av känslor. Det är det man ser i den här studien, som bygger vidare på tidigare forskning om hur olika typer av minnen fungerar, säger Henrik Zetterberg.

Jan Marcusson, professor på avdelningen för geriatrik vid Linköpings universitet, säger att de som arbetar med alzheimersjuka är väl medvetna om hur viktigt det är att bemöta dessa patienters känsloliv.

– Man måste läsa av dem som människor, och inte bara deras sjukdomsymtom. Ibland hänger patienterna kanske inte med i vad anhöriga och omvårdspersonal säger till dem, men deras känsloregister är fortfarande aktivt, säger han.

”Bra omhändertagande i Sverige”

Han anser att vården av alzheimersjuka är bra i Sverige.

– Det finns äldreforskning från Umeå som visar att omvårdspersonalen har en genuin kommunikation gentemot de sjuka, som är god hela vägen ut. Väljer man att jobba med demenssjuka har man generellt sett den inställningen från början.

– Resurser gör att man inte alltid räcker till, så ibland blir det fel. Men folk vill väl, säger Jan Marcusson.

120 000 svenskar drabbade

• Alzheimers sjukdom är en demenssjukdom som framförallt drabbar äldre människor.

• Sjukdomen innebär en omfattande försämring av psykiska funktioner. Alzheimers bryter gradvis ner hjärnvävnaden och påverkar både minnet och andra delar av människans intellekt. Varför hjärncellerna dör är fortfarande oklart.

• I Sverige uppskattas runt 120 000 personer vara drabbade av Alzheimers. I världen är den siffran 25 miljoner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.