Personer solar på Bysistorget på Södermalm i Stockholm. Foto: Ali Lorestani/TT

Analys: ”Nya ljusglimtar i coronamörkret”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Ljusglimtarna fortsätter att dyka upp i coronamörkret. Det är nu bara en tidsfråga innan vi vet hur farligt det nya coronaviruset egentligen är, skriver SVT:s vetenskapsreporter Therese Bergstedt.

Therese Bergstedt

Vetenskapsreporter

Till att börja med: De allra flesta som drabbas av coronaviruset överlever. Hittills har minst 400.000 människor i världen tillfrisknat från covid-19. I Stockholm överlever just nu 80 procent av de som får intensivvård på grund av sjukdomen. I hårt drabbade Italien och Spanien ser läget nu ljusare ut, och antalet dödsfall minskar stadigt.

Svenskarna lyder råd för att minska smittan

I Sverige är det ännu för tidigt att dra några slutsatser om utvecklingen. Däremot tycks svenskarna i hög grad ha ändrat sitt beteende för att minska smittspridningen, och tvättar både händerna och håller avstånd. Ett tydligt tecken på det är att spridningen av vinterkräksjukan redan avstannat, vilket normalt inte brukar ske förrän framåt midsommar.

Coronapandemin

Snart vet vi hur farligt viruset är

När en helt ny sjukdom, som covid-19, upptäcks är det i början svårt att veta exakt hur dödlig och smittsam den är. Experter brukar likna ett sjukdomsutbrott vid ett isberg, där bara toppen i form av dödsfall och de svårast sjuka som hamnar på sjukhus syns till en början. Hur stort isberget är under ytan, där alla med mildare symtom återfinns, tar betydligt längre tid att få ett grepp om.

Nu är testerna som kan visa detta klara och har redan börjat användas i studier som just startats runt om i världen.

Testerna visar vem som redan haft sjukdomen, genom att hitta antikroppar mot viruset i blodet. Om många hittills oupptäckta fall av smittade hittas genom testerna, betyder det att isberget under ytan är betydande. Risken att bli allvarligt sjuk och dö kommer minska dramatiskt, samtidigt som smittspridningen i så fall är betydligt mer omfattande än vad som tidigare har varit känt. Om få okända smittfall hittas är det också viktig kunskap, och bekräftar att de studier och uppskattningar som redan gjorts om dödlighet och smittspridning är korrekta.

Många frågor kan besvaras

Resultaten från antikroppstesterna kommer hjälpa till att räta ut flera av de största frågetecknen kring sjukdomen som finns just nu, bland annat om och hur länge man i så fall är immun, hur utsatta barn är och hur hög dödlighet som covid-19 har i olika åldersgrupper. Har de yngsta mindre risk att smittas av sjukdomen, eller får de den med så milda symptom att de inte behöver uppsöka sjukvården och testas? Forskarna kommer också få en bättre uppfattning om hur sjukdomen sprids, och hur vanligt det egentligen är att vara smittad utan att visa några, eller väldigt milda symtom. 

Svaren, som väntas presenteras kommande veckor, kan få stora konsekvenser för myndigheternas agerande i olika länder. Visar det sig att sjukdomen är betydligt mindre dödlig än befarat kommer åtgärder som att stänga ner hela samhällen och ekonomier att avslutas snabbare och debatten om vilka åtgärder som skulle ha varit lämpligast att ta fart.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Coronapandemin

Mer i ämnet