Det handlar om dofter från feromoner, de ämnen som utsöndras från våra kroppar och som antas bidra till sexuell attraktion.
Feromonerna påverkas av åldern
Amerikanska forskare granskade bananflugor i åldrarna 7-65 dagar, och analyserade sammansättningen av feromonerna som de utsöndrade. Ju äldre de blev, desto mer ökade mängden tyngre kolväten i feromonerna, vilket också påverkade lukten.
Det går alltså i teorin för en bananfluga att lukta sig till graden av ungdom bland andra bananflugor.
Sedan lät forskarna helt enkelt bananflugor av olika ålder samlas, en manlig bananfluga filmades i grupp med kvinnliga bananflugor. Det visade sig att hannen tillbringade mer tid i närheten av just de yngre flugdamerna – och dessutom mer ihärdigt försökte få till en befrukning med dem.
Samma sak gällde när kvinnliga bananflugor fick sällskapa med en grupp manliga bananflugor av olika åldrar.
För att utesluta att de kunda använda synen till att avgöra åldern genomfördes experimentet även i mörker.
Feromonparfymen med ungdomlig doft gav effekt
Till slut extraherades feromoner från flugorna, så att forskarna kunde göra ett slags ”feromonparfym” som man penslade på luktfria bananflugor. På så vis kunde man se att bananflugornas sexuella attraktion helt styrdes av feromondofterna. Så länge doften av ungdom spred ett skimmer runt flugan av motsatt kön var hon eller han värd all uppvaktning.
Nu planerar forskarna att undersöka även hur stark den här luktstyrda sexualitetsdriften är relaterad till åldrar hos andra arter än bananflugor.
Forskarna tänker sig att det här är egenskaper som spritts, kanske även till människor. Människans gener överensstämmer ju till 70 procent med bananflugans.
Studien publiceras i veckans nummer av tidskriften Journal of Experimental Biology.
Linus Brohult, SVT Vetenskap
linus.brohult@svt.se
twitter: @brohult