Världen har långt kvar till Parisavtalets mål. Foto: TT

Bara Marocko och Gambia gör tillräckligt för att nå 1,5-gradersmålet

Uppdaterad
Publicerad

“Hur vågar ni?” frågade Greta Thunberg världens ledare i sitt tal vid FN:s klimatmöte. “Ni har stulit min framtid med era tomma ord.”

Och ja, hittills har världens ledare inte hållit vad de lovat i Parisavtalet. Bara två afrikanska länder har klimatambitioner i linje med 1,5 graders uppvärmning.

Världen är inte i närheten av de åtgärder som behövs för att nå Parisavtalets mål om att försöka begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader. Om världen fortsätter på den inslagna vägen kan målet överskridas redan om 15 år, enligt Climate Action Tracker (CAT), som analyserar länders klimatambitioner.

Klimaträttvisa

I analysen ingår 32 länder som tillsammans står för 80 procent av världens utsläpp. Analysen bygger på så kallad klimaträttvisa; det vill säga vad ett land bör göra utifrån sina historiska och nuvarande utsläpp samt sin kapacitet. Bara Marocko och Gambia gör tillräckligt för att nå 1,5-gradersmålet.

Klimat

Deras strategi är storskaliga solenergiprojekt. Marocko som hittills varit nästan helt beroende av importerade fossila bränslen för sitt energibehov har byggt en av världens största solkraftsanläggningar.

El till över en miljon hushåll

Anläggningen täcker en yta motsvarande 3 500 fotbollsplaner och är så stor att den kan ses från rymden. Solenergin ska ge el till över en miljon hushåll. 2030 ska förnybar energi stå för 52 procent av Marockos energibehov.

Gambia planerar även att nå stora utsläppsminskningar genom återbeskogning. Under 2018 startade de ett projekt som ska återställa 10 000 hektar av skog, mangrove och savann.

Utsläppen måste halveras

Men det räcker inte att bara kungen i Marocko och Gambias president fattar radikala beslut. För att klara 1,5-gradersmålet måste de globala utsläppen halveras på tio år, enligt IPCC – FN:s klimatpanel.

— Just nu är vi på väg mot en dubbelt så hög uppvärmning än vad länderna har lovat i Parisavtalet. De måste höja sin ambitionsnivå rejält, säger Bill Hare, VD på Climate Analytics, en av organisationerna bakom analysen.

Sveriges roll

Sveriges mål är att 2045 inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser, vilket i praktiken betyder att utsläppen måste vara minst 85 procent lägre än år 1990. I Climate Action Trackers analyser räknar man inte med Sverige som enskilt land utan med EU:s gemensamt satta mål. Som det set ur i dag skulle EU:s utsläppsmål enligt CAT leda till tre graders uppvärmning.

Ny chans i december

Vid FN:s nästa klimatmöte, COP25, som äger rum i december i Chile har världens ledare sin chans. Då ska de 185 länder som ratificerat Parisavtalet uppdatera sina nationella klimatplaner inför 2020.

Läs hela Climate Action Trackers analys här.

Bör vi för klimatets skull äta mindre kött?

CLIMATE ACTION TRACKER

Climate Action Tracker (CAT) är en oberoende vetenskaplig analys som görs av tyska Climate Analytics och NewClimate Institute. CAT har följt länders klimatåtaganden sedan 2009.

De tittar på vilka framsteg som görs för att nå det globalt överenskomna målet att hålla uppvärmningen långt under 2°C och att arbeta för att begränsa uppvärmningen till 1,5°C.

CAT kvantifierar och utvärderar länders åtaganden för att minska klimatförändringarna och bedömer om länderna är på väg att uppfylla dem – eller inte.

Sammanlagt analyserar de 32 länder som täcker 80% av de globala utsläppen.

Analysen bygger på så kallad klimaträttvisa; att titta på utsläppen ur ett globalt rättviseperspektiv.

Följaktligen är skalan tuffare för länder med historiskt stora utsläpp än för länder som inte har släppt ut mycket tidigare och därför inte bidragit lika mycket till dagens utsläppsnivåer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet