Forskare vid Sahlgrenska akademin har sett en koppling mellan barns psykiska ohälsa och föräldrarnas levnadsvillkor och handlingar. Foto: SVT

Sambandet mellan din stress och barnens psykiska ohälsa

Uppdaterad
Publicerad

Barn vars föräldrar är pressade tidsmässigt och ekonomisk mår psykiskt sämre, visar en ny avhandling från Sahlgrenska akademin i Göteborg.

Föräldrar till barn i åldern 3-5 år upplever generellt att vardagen präglas av krav och förväntningar. Och det blir inte direkt lättare när barnen blir äldre. 14 procent av mammorna och 12 procent av papporna till barn i ålder 12-17 år upplever dessutom att de har svårt att hinna med det som behöver göras i vardagen. Det är också i denna tidspressade grupp man finner flest barn med psykisk ohälsa.

Resultaten presenteras i en avhandling från Sahlgrenska akademin nu på fredag. Doktoranden Hrafnhildur Gunnarsdottir har undersökt sambandet mellan föräldrars vardagsutmaningar i form av tidspress och ekonomiska bekymmer, och barnens psykiska ohälsa.

– Föräldrarnas tidspress tycks vara kopplad till psykisk ohälsa hos barnen. Det är ungefär dubbelt så sannolikt att barn till tidspressade föräldrar mår psykiskt dåligt jämfört med barn till föräldrar som inte känner någon tidspress, säger Hrafnhildur Gunnarsdottir.

Svenska föräldrar mest tidspressade

Forskarnas slutsats är alltså tydlig: föräldrarnas stress kan kopplas till psykisk ohälsa hos barnen. Bland flickor var risken 2,0 gånger större att drabbas av psykisk ohälsa med tidspressade föräldrar, för pojkar var motsvarande siffra 1,8 gånger högre risk.

Studien visade också att 22 procent av svenska mammor och 18 procent av svenska pappor upplever en omfattande tidspress i sin vardag. Svenska föräldrar är därmed de som upplever sig mest tidspressade. I Danmark upplever sig till exempel bara 4 procent av mammorna och 2 procent av papporna som allvarligt tidspressade i vardagen.

Fokus har varit de nordiska länderna (Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island) och uppgifter har samlats in via enkäter med 7805 föräldrar till slumpvis utvalda barn i åldrarna 2 till 17 år, samt genom djupintervjuer med ytterligare föräldrar till barn i åldern 3-5 år.

Ekonomisk press

Förutom tidspress har man även tittat på hur föräldrars ekonomiska bekymmer påverkar barnen. Bland svenska barn var det 2,5 gånger högre sannolikhet att barnen drabbades av psykisk ohälsa om föräldrarna var under ekonomisk press. Detta gick också igen i övriga nordiska länder.

– Barn är väldigt beroende av sina föräldrars levnadsvillkor och handlingar. Om en förälder är pressad av tid eller ekonomi mår den ofta dåligt själv vilket kan gå ut över föräldraskapet, säger hon.

– Barn är ju mästare på att känna av sina föräldrar.

Växande folkhälsoproblem

Psykisk ohälsa bland barn och ungdomar är ett omfattande och växande folkhälsoproblem i hela Norden. Föräldrarnas livssituation är en av flera viktiga faktorer som påverkar barnets välbefinnande.

– Barns psykiska hälsa är ett oerhört viktigt och intressant område. Vi måste lära oss förstå det ur flera olika vinklar och perspektiv, säger Hrafnhildur Gunnarsdottir och tillägger att mer forskning behövs för att bekräfta och utreda sambanden mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.