”Biverkningar kan bero på placebo”

Uppdaterad
Publicerad

Voodo kan fungera lika bra som sockerpiller, säger forskare till SVT. Men omvänd placebo – ”nocebo” – kan däremot ge biverkningar.

Det borde inte fungera – men det gör det ändå. Placebo, det vi brukar kalla sockerpiller, tycks ha en egen förmåga att sätta igång processer i våra kroppar som antingen kan läka eller skada, visar forskning kring hur dessa sockerpiller påverkar patienter.

Trots att placebo inte innehåller några som helst medicinska substanser har det visat sig vara så kraftfullt att det nästan kan leda till döden.

Inte bäst berätta för patienten

Och den här växande kunskapen om placeboeffekten utmanar den traditionella sjukvården. För det är inte alltid självklart att det bästa för patienten är att berätta sanningen.

Omvänd placebo, så kallad nocebo, kan ge biverkningar bara för att patienten känner till vissa tisker med en medicin. Ska läkaren då berätta om riskerna och därmed öka risken för problem för patienten?

Placebo-problemet utmanar även läkarnas etik på andra vis.

– Skulle det vara etiskt att använda voodo eller en talisman som behandling för en patient som tror på det? Varför inte? säger en forskare.

Mer om placebo i Vetenskapens värld den 28/10 klockan 20.00 i SV2.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.