• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En ny vattenledning grävs ner i en gammal banvall utanför Karlskrona, där grundvattennivån sjunkit 20-30 meter på bara några år och nu ligger 60 meter under markytan. Foto: TT

Bottenrekord för svenska grundvattennivåer

Uppdaterad
Publicerad

Grundvattennivåerna har sjunkit ytterligare. Det visar de senaste mätningarna från SGU. Nu är sannolikheten mycket liten att grundvattnet kommer att fyllas på innan sommaren. Situationen bedöms som allvarlig.

Ett par år av lite nederbörd har förvärrats av den torra våren. Grundvattennivåerna i små magasin har den senaste månaden sjunkit med i snitt 20 centimeter. De ligger nu under eller mycket under de normala i nästan hela landet.

Fler mätstationer är nära bottenrekord. Det visar den senaste rapporten från Sveriges geologiska undersökning som släpptes i dag.

Vattenbrist

– Det är oroande och vi bedömer läget som allvarligt, säger Bo Thunholm, grundvattenexpert påSGU.

Gotland en ljuspunkt

Det lyser nu rött på kartan över en stor del av sydöstra sverige, till och med en bit upp längs norrlandskusten. Det är bara i västsverige och i nordligaste Norrland i stort sett som har normala nivåer.

En ljuspunkt är Gotland som var hårt drabbat förra sommaren. I år är nivåerna där nästan normala.

När SGU under våren publicerade sina mätningar som visade låga nivåer fanns förhoppningar att kraftiga regn skulle hinna fylla på grundvattenmagasinen innan sommaren. Men det hoppet är nu i stort sett ute.

LÄS MER: Myndigheter: Förbered er på vattenbrist

Foto: SVT Design

”Mycket illa”

I och med att sommaren nu är här och temperaturerna stiger ökar avdunstningen. Nu har också växtligheten tagit fart och den suger upp det regn som kommer. Det ser ut att bli den torraste sommaren på åtminstone 50 år.

– Det kan bli mycket illa, och vi kan nog förvänta oss på väldigt många håll att vi kommer att få de lägsta uppmätta nivåerna sedan mätningarna började i slutet av 60-talet, säger Bo Thunholm.

För många betyder de låga nivåerna att man kommer att få spara på vattnet i sommar. I första hand är det hushåll med egen brunn som kommer att drabbas.

– Vårt bästa tips är är att se över sin egen vattenförbrukning och vattenförsörjning. En sak man kan göra om man har enskild brunn är att man håller koll på nivåerna där med ett klucklod till exempel. Man kan skriva upp nivåerna så man har bättre koll på hur vattenförsörjningen ser ut, säger Niclas Hjerdt, hydrolog på SMHI.

LÄS MER: Därför riskerar vattnet att ta slut

Kan ta år att fylla

Men vattenbristen drabbar inte bara de med egen brunn. På många håll kan det bli problem även med det kommunala vattnet. Det är mycket låga nivåer även i dom stora grundvattenmagasinen, som i vissa fall kan ta flera år att fylla på.

Många kommuner har redan infört restriktioner som bevattningsförbud.

– Den kommunala vattenförsörjningen varierar ju väldigt mycket hur den är uppbyggd, men det är fullt möjligt att många kommuner kan komma att drabbas, säger Bo Thunholm.

Om årets och fjolårets torka beror på ett varmare klimat går inte att avgöra. Tvärtom har den senaste tioårsperioden varit ovanligt nederbördsrik påpekar Niclas Hjeldte på SMHI. Men klimatmodellerna pekar på att sommartorka kommer att bli vanligare i framtiden. Klimatförändringarna tros visserligen ge mer nederbörd men det mesta faller på vintern och det förväntas bara en liten ökning sommartid.

”Behöver tänka på ett annat sätt”

Men den lilla ökningen kommer att mer än ätas upp av den ökande temperaturen vilket ökar avdunstningen, och av den förlängda växtsäsongen. I den sydöstra delen av Sverige, som redan idag har minst nederbörd, kommer det att bli svårare att fylla på grundvattenmagasinen.

– Det är allvarligt, och man ska ta fasta på att det här är en situation som vi förmodligen kommer att få vänja oss vid, åtminstone i de sydöstra delarna av Sverige. Vi kommer att ha perioder med sinande vattennivåer och vi kommer att behöva tänka på ett annat sätt om vattentillgången än tidigare när vi tagit mycket för givet eftersom vi har ett blött klimat med internationella mått. Det här är lite av ett uppvaknande för oss, säger Niclas Hjerdt, hydrolog på SMHI.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenbrist

Mer i ämnet