Foto: Leif R Jansson/TT

Läs chatten om hjärnskakningar

Uppdaterad
Publicerad

Vad händer egentligen i hjärnan vid en hjärnskakning? Varför är det så farligt med flera små hjärnskakningar, och kan hjärntrötthet läka? Tittarna fick svar på sina frågor.

Chatta om hjärnskakningar

Pinnat inlägg

Här chattade Fråga doktorns tittare om hjärnskakningar med Mattias Linde, professor i neurologi och Jens Persson, specialist i allmänmedicin. 💬

Tack alla som skickat in frågor, och tack Mattias och Jens för era svar! Nu stänger vi chatten för den här gången. 🙂

Tack för ikväll, för alla bra frågor och ert engagemang! Nu stänger vi chatten för den här gången. Sköt om er, så ses vi förhoppningsvis snart igen!

Lollo • TGA vad är det? Varför är händelser som skett under ”medvetslösheten” helt borta och man minns inget alls! Är det samma sak som tia-attack?

TGA betyder enkelt uttryckt en kortvarig minnesförlust.

En TIA är en Transitorisk Ischemisk Attack, alltså övergående neurologiska bortfall pga syrebrist i en del av hjärnan, oftast en liten propp i ett blodkärl.

Johanna • Min dotter som är 27 år och har H Eds föll och slog i nacken i december 23. Har haft problem m huvudvärk sedan dess. Kan Eds förvärra skaderisken. Behandling har varit vila, akupunktur o migrän medicin.

HEds ger en mjukare bindväv, så vissa typer av skador kan säkert vara vanligare, medans andra möjligen mindre vanliga beroende på traumamekanism.

Vid huvudvärk brukar rehab/fysisk aktivitet också rekommenderas, vilket du inte nämner om din dotter testat. Fysioterapi brukar även vara en del av det som rekommenderas personer med HEds som har värkproblematik, så om hon inte redan testat det skulle jag rekommendera henne lite mer aktiv rehab (vila och akupunktur är passiva åtgärder) i samråd med en fysioterapeut.

Anki • Tusen tack till Mattias för alla kloka svar, tack även till Jens och hela redaktionen i Fråga Doktorn, veckans bästa program, mvh Anki Englund

Margareta • Tack för alla svar!

anonym • Jag undrar om min trötthet , som blivit värre dom senaste åren . Var med om en bilolycka vid 5 års ålder och vaknade ur medvetslöshet efter 2 dygn . Har sedan dess lidit av migrän. Men nu undrar jag om tröttheten kan ha med olyckan att göra ?

Hej, trötthet är ett vanligt och ganska ospecifikt symptom, både vid hjärnskador, men även en uppsjö av andra tillstånd. så utan att veta mer om dig, din ålder, sjukhistoria, övriga symptom, typ av trötthet, hur länge det varat, m.m. Så går det tyvärr inte att säga säkert, det skulle i såna fall mest bli en gissning och du förtjänar ett bättre svar än en gissning

Nu behöver jag tacka för mig! Stort tack för alla bra frågor!

Frågande • Hej! Jag har hört motstridiga råd om smärtstillande vid hjärnskakning. Vissa säger absolut inte och andra att man ska ta smärtstillande för att minska långvariga besvär. Vad gäller?

Jag tror att oenigheten handlar om att det kan vara svårt att bedöma en patient på akuten ifall hen fått narkotikaklassade smärtstillande medel. Men sedan är det fritt fram att lindra smärtan med vanliga värktabletter.

Max • Varför tar det så lång tid för hjärnan att återhämta sig? Efter snart två år har jag fortfarande besvär trots långvarig rehabilitering. Finns det en risk att man aldrig blir bra igen? Tacksam för svar:-)

Hjärnan är komplex, känslig och så viktig för kroppens alla funktioner och vårt mående. Men vi förstår oss inte riktigt på allt som sker i samband med hjärnskador och hjärnskakningar, och det är så individuellt hur lång tid det tar att bli återställd, så det går tyvärr inte att säga annat än att tiden får utvisa. en del har otur och får bestående symptom som aldrig går över trots rehabilitering enligt konstens alla regler

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fråga doktorn

Mer i ämnet