Från vänster: Monika Björn, träningscoach och föreläsare. Lena Rindner, forskare och specialistsjuksköterska. Sofia Rågenklint, programledare. Jens Persson, specialist i allmänmedicin. Foto: Nils Pejryd/SVT
Läs chatten om klimakteriet
UppdateradPublicerad
Lena Rindner, forskare och specialistsjuksköterska, Monika Björn, träningscoach och föreläsare, och Jens Persson, specialist i allmänmedicin, svarade på tittarnas frågor om klimakteriet.
Chatta om klimakteriet
Här svarade experterna på tittarnas frågor om klimakteriet. Svarade gjorde Lena Rindner, forskare och specialistsjuksköterska, Monika Björn, träningscoach och föreläsare, och Jens Persson, specialist i allmänmedicin.
Nils
SVTmoderator
14 okt 202420:48
Tack för bokstavligt talat tusen jättebra och spännande frågor. Vi kommer att följa upp detta ämne i kommande program. Ta hand om er! 💙 Nu stänger vi chatten för denna gång.
Nils
SVTmoderator
14 okt 202420:47
Tack för ikväll, nu stänger vi chatten. Otroligt engagemang. Jag hoppas vi kunnat räta ut en del frågetecken och att några av er fått några symptomlindrande tips att ta med er!
Vi ses nästa vecka!
Jens Persson
specialist i allmänmedicin
14 okt 202420:46
Eri • Hej! Jag är 50 och tar östrogen som spray men klarar inte av att ta progesteron. Har bara testat bioidentiskt och tom krämer som jag tar i minidoser men jag blir personlighetsförändrad och tappar helt humöret under den halvan jag tar det. Kan man vara ”allergisk” mot progesteron?
Gulkroppshomorn/progesteron är det hormon i kroppen som orskaar PMS / PMDS besvär hos en del kvinnor. Det har sannolikt ingen/mkt begränsad effekt på klimakteriebesvären hos de allra flesta utan vi ger det för att skydda livmodern från den "långvariga stimulering" som östrogenbehanlding ger för att minska risken för livmodercancer.
Jens Persson
specialist i allmänmedicin
14 okt 202420:45
Tack för alla frågor. Vi har hunnit skrapa på ytan med svar.
Allt gott Lena
Lena Rindner
forskare och specialistsjuksköterska
14 okt 202420:44
Minnaminns • Hej! Vill också tacka för att ni tar upp detta, för ökad kunskap o möjlighet till hjälp. Det behövs!
14 okt 202420:44
Åh • Tack
14 okt 202420:44
Tusen tack till alla som har ställt frågor och engagerat er! Ledsen att vi endast hann skrapa på ytan med våra svar. Ta hand om er! Varma hälsningar Monika
Monika Björn
träningscoach och föreläsare
14 okt 202420:43
Nettan • Kan man börja med östrogen efter avslutad bröstcancerbehandling med Letrozol?
Inte tabletter/plåster/krämer för hela kroppen, tyvärr är din tidigar ebröstcancer ett hinder för det.
men lokalt östrogen för slemhinnorna i underlivet är fritt fram för dig att använda
Jens Persson
specialist i allmänmedicin
14 okt 202420:42
Kristina • Vad menar ni med lokalt östrogen? Är gel lokalt ?
Lokalt östrogen bygger upp slemhinnorna i underlivet. Det finns olika regimer. Vagitorier, vaginalkräm, vaginalgel, vaginal inlägg och vaginaltablett.
Kontakta din distriktssjuksköterska på vårdcentralen för information och förskrivning.
Lena Rindner
forskare och specialistsjuksköterska
14 okt 202420:42
Akl • Få på recept Vagifem, fattade jag det rätt?
Vagifem finns även receptfritt, men man kan få en lite större förpackning på recept för samma pris som den receptfria
SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.