Från vänster: Monika Björn, träningscoach och föreläsare. Lena Rindner, forskare och specialistsjuksköterska. Sofia Rågenklint, programledare. Jens Persson, specialist i allmänmedicin. Foto: Nils Pejryd/SVT

Läs chatten om klimakteriet

Uppdaterad
Publicerad

Lena Rindner, forskare och specialistsjuksköterska, Monika Björn, träningscoach och föreläsare, och Jens Persson, specialist i allmänmedicin, svarade på tittarnas frågor om klimakteriet.

Chatta om klimakteriet

Eri • Hej! Jag är 50 och tar östrogen som spray men klarar inte av att ta progesteron. Har bara testat bioidentiskt och tom krämer som jag tar i minidoser men jag blir personlighetsförändrad och tappar helt humöret under den halvan jag tar det. Kan man vara ”allergisk” mot progesteron?

Gulkroppshomorn/progesteron är det hormon i kroppen som orskaar PMS / PMDS besvär hos en del kvinnor. Det har sannolikt ingen/mkt begränsad effekt på klimakteriebesvären hos de allra flesta utan vi ger det för att skydda livmodern från den "långvariga stimulering" som östrogenbehanlding ger för att minska risken för livmodercancer.

Pinnat inlägg

Här svarade experterna på tittarnas frågor om klimakteriet. Svarade gjorde Lena Rindner, forskare och specialistsjuksköterska, Monika Björn, träningscoach och föreläsare, och Jens Persson, specialist i allmänmedicin.

Tack för bokstavligt talat tusen jättebra och spännande frågor. Vi kommer att följa upp detta ämne i kommande program. Ta hand om er! 💙 Nu stänger vi chatten för denna gång.

Tack för ikväll, nu stänger vi chatten. Otroligt engagemang. Jag hoppas vi kunnat räta ut en del frågetecken och att några av er fått några symptomlindrande tips att ta med er!

Vi ses nästa vecka!

Tack för alla frågor. Vi har hunnit skrapa på ytan med svar.

Allt gott
Lena

Minnaminns • Hej! Vill också tacka för att ni tar upp detta, för ökad kunskap o möjlighet till hjälp. Det behövs!

Åh • Tack

Tusen tack till alla som har ställt frågor och engagerat er! Ledsen att vi endast hann skrapa på ytan med våra svar.
Ta hand om er!
Varma hälsningar
Monika

Nettan • Kan man börja med östrogen efter avslutad bröstcancerbehandling med Letrozol?

Inte tabletter/plåster/krämer för hela kroppen, tyvärr är din tidigar ebröstcancer ett hinder för det.

men lokalt östrogen för slemhinnorna i underlivet är fritt fram för dig att använda

Kristina • Vad menar ni med lokalt östrogen? Är gel lokalt ?

Lokalt östrogen bygger upp slemhinnorna i underlivet. Det finns olika regimer. Vagitorier, vaginalkräm, vaginalgel, vaginal inlägg och vaginaltablett.

Kontakta din distriktssjuksköterska på vårdcentralen för information och förskrivning.

Akl • Få på recept Vagifem, fattade jag det rätt?

Vagifem finns även receptfritt, men man kan få en lite större förpackning på recept för samma pris som den receptfria

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fråga doktorn

Mer i ämnet