Chatta om kognitiv sjukdom
Bohus • Jag har fått veta att jag min milda kognitiva nedsättning kommer att utvecklas till till alzheimers. Jag är under 50 år. Nu är jag sjukskriven för utmattning som påverkat mig kognitivt jättemycket. Hur vet man om det är alzheimern eller utmattningen som gör mig kognitivt sämre?
Det är svårt att säga, men alzheimers är en kognitiv sjukdom, vilket tyvärr då kan vara orsaken till dina symptom på "utmattning". alltså att kraven i vardagen överstiger den kognitiva förmågan och bidrar till stress och symptomen. Prata med din läkare om dina tankar!
Nu avslutar vi kvällens chatt.
Tack Moa för att du gästade oss och för din kunskap och engagemang kring dessa patienter och de sjukdomar som drabbar dem och deras anhöriga.
Tack alla ni där hemma och för alla frågor. Det är tydligt att det finns många som lider, både av sjukdomarna i sig och av det ansvar som ni anhöriga behöver axla på grund av era anhörigas sjukdom.
Sköt om er!
Stort tack för alla frågor som varit så svåra att besvara! Det är många känslor och många frågor i gränslandet där juridiken blir svår. Där vi verkligen befinner oss med de kognitiva sjukdomarna. Jag hoppas att ni fått till er lite om hur viktigt det är med känslorna - att ta höjd för hur svårt det är att förlora förmågor och förmedla sig med omvärlden. Och att tolka den som är sjuk. Nu har min hjärna gett upp och jag har en kognitiv nedsättning (hittar inte orden) och behöver vila. Tack för nu!
marie • varför kan jag inte prata med min mans läkare om jag misstänker frontlon demens?
Det kan du självklart göra. Vi uppskattar ofta att anhöriga ger oss information vilket oftast behövs för att få en bra bild av tillståndet.
Dock är din mans journal/uppgifter skyddade av sekretessen, så hans läkare kan inte säga något till dig om inte din man ger samtycke.
Svensson • Ni pratar om integritet och självbestämmande men är det så att anhöriga skall bli alldeles utarbetade innan man får hjälp! Det låter så fint och så ädelt men verkligheten är en helt annan! Vem bestämmer vilken hjälp man behöver??
Den som slutligen bestämmer vilka instatser som erbjuds (och förhoppningsvis tas emot) är kommunens biståndshandläggare.
Förhoppningsvis görs detta i samråd med patienten och anhöriga.
AnE • Har en sambo som enl läkare för 10 år säger att han har ”småkärlsjukan” Hur är förloppet?
Individuellt. Kan gå fort eller långsamt.
Småkärlssjuka innebär påverkan på blodcirkulationen. Det går inte att vända, men det går att bromsa/avstanna vidare försämring. Håll koll på blodtryck, kolesterol, blodsocker, lev aktivt, rök inte, etc.
Björk • Hej! Ni pratar om integritet för den sjuka., men jag som vårdar har väl också en rätt och en integritet.
Självklart, men din integritet och rätt trumfar inte en annans persons integritet och rätt och vice versa. Det är svåra situationer och går inte att ge ett klart råd som fungerar för alla. Men du har som du säger en rätt (och en skyldighet) att göra det som är bäst för dig, och det är tråkigt att säga men ibland kanske en separation eller flytt från den sjuke är enda sättet för den vårdande