Foto: Stina Stjernkvist/TT

Läs chatten om oro och ångest

Uppdaterad
Publicerad

Reyhaneh Ahangaran, psykolog, och Jens Persson, specialist i allmänmedicin svarade på tittarnas frågor.

Chatta om oro och ångest

BA • Jag undrar hur hjälper jag min vuxna son som är tungsint och ser allt mycket negativt. Han är sambo med en 12 årig son och relationen dem emellan blir bara sämre.
Han har varit sjukskriven för något år sedan och samtidigt då gått i terapi. Han vill inte äta antidepressiva.

En vuxen person ansvarar i slutändan för sitt eget mående. Du kan som anhörig stötta och finnas där. men han behöver själv inse behovet av hjälp/stöd och göra de förändringar som krävs för att hans mående ska bli bättre

Tack alla för bra frågor, och tack Reyhaneh och Jens för alla svar! 💙 Nu stänger vi chatten för den här gången.

Tack för fint engagemang och många bra frågor. Det märks att många av ni som skriver bär på mycket oro, eller har anhöriga som inte mår bra, jag hoppas att vi idag kunnat ge något tips eller svar som ger er hjälp på vägen.

Nu stänger vi chatten för ikväll. Jag hoppas vi ses nästa vecka!

Olle • Om man varit hos läkare och man sen läser i journalen på 1177…då är det väldigt lätt att googla på olika ”symptomer”…är det bra att googla vad en konstig diagnos betyder…eller skall man skippa googlandet…för att inte bli extra orolig

Att läsa på och vara nyfiken är positivt, men om googlandet förvärrar din oro så tycker jag att du kan hoppa över det. Lita på professionen och försök hitta lugn i det utan att läsa vidare och grubbla själv.

Agnes • Nästan alltid stressad nervös inför tex läkarbesök eller andra händelser. Vad göra?

Det är vanligt. Helt okej att bli stressad inför sånt, men leder det till att du undviker sånt som du vill/behöver göra så påverkar det dig negativt, då tycker jag du ska prata med nån professionell, exempelvis psykolog

Eila • Har gad och egentligen lidit av ångest o nedstämdhet i många, många år. Fungerar mycket bra på jobb, men ofta nedstämd på helger. Är rädd att jag egentligen utvecklat dystemi! Vad göra då?

Hur kan du hitta meningsfullhet i tillvaron även på helgerna? Försök vidga ditt sociala sammanhang (aktiviteter? intressen?) så att helgerna inte är en börda utan något att se framemot

Anna • Är synskadad och drabbats av oror och ångest känner mig isolerad och vågar inte gå ut

Hitta sätt att komma ut trots din oro. Sök stöd.

För att minska oron och bryta isoleringen behöver du komma ut. Det kommer kännas läskigt till en början

Tusen tack för alla era frågor! Önskar er allt gott!

75 åring • Jag har periodiskt förmaksflimmer som oftast går över av sig självt efter några timmar. ska jag göra något speciellt ex. gå på fest eller resa så triggar oron igång flera dagar i förväg att jag ska få en flimmer attack vid dessa tillfällen. Kan oron trigga igång en flimmer attack.

Högt blodtryck, inaktivitet, etc ökar risken för förmaksflimmer. Så förutom att du har en oro, påverkar den din aktivitetsnivå? i så fall kan det öka risken för förmaksflimmer.

Dock är risken för försämrad livskvalitet mycket större om du pga oron undviker fester eller resor. Så jag tyker du ska leva som vanligt och göra det du tycker är roligt utan oproportionerlig oro för flimmerepisod

Kicki • Jag undrar vad man ska göra när en anhörig gör så man mår psykiskt dåligt

Då behöver du söka stöd för egen del. Prata med någon, en annan anhörig eller kanske någon på vårdcentralen. Det är svårt att veta hur man ska hantera anhöriga som man både älskar men som också får en att må dåligt och det kan ge upphov till många olika känslor. Börja med att prata med någon och ta det därifrån. Ta hand om dig!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fråga doktorn

Mer i ämnet