Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Synlig från dass fanns en staty föreställande polske kungen Sigismund liggandes under ett bord. Historiken Anna Maria Fossberg berättar varför. Foto: Vetenskapens värld/SVT

Därför var Vasaskeppet utsmyckat i grälla färger: ”Propagandaskepp”

Uppdaterad
Publicerad

Krigsskeppet Vasa var fullt av färgglada statyer och bilder. Det skulle fungera som en del av en propagandamaskin, inte minst för besättningen.

– När manskapet satt på dass kunde de se den polska fienden förnedrad, säger historiken Anna Maria Fossberg.

Den svenska kungen Gustav II Adolf lät bygga Vasaskeppet i slutet av 1620-talet. Enligt historiker ville kungen med utsmyckningarna visa att han var Sveriges rätta troninnehavare, demonstrera sin makt och rättfärdiga kriget som pågick mot Polen.

Både den polska kungen Sigismund och Gustav II Adolf var sonsöner till Gustav Vasa och ansåg sig ha rätt till den svenska tronen. Att Sigismund var katolik, och inte protestant, bidrog också till att kusinerna var fiender.

Världsunik tidskapsel

Men Vasaskeppet sjönk på sin jungfrufärd 1628 och har sedan dess blivit en världsunik tidskapsel från 1600-talets början. 

Se hela Vetenskapens värld – Vasaskeppets hemligheter på SVT play eller den 25/9 klockan 20 på SVT1. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.