Koldioxidutsläpp är den främsta anledningen till klimatförändringarna. Och utsläppen ökar hela tiden – 2024 uppgick siffran till cirka 49 miljarder ton per år.
För att klara målet, att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader, krävs drastiska åtgärder.
En teknik som varit under utveckling under många år, men som ännu inte är kommersiell, är CCS, carbon, capture and storage. Tekniken består av tre steg – avskiljning, transport och lagring av just koldioxid.
Först fångas ämnet in och avskiljs från övriga rökgaser, ofta med hjälp av kemiska reaktioner. Sedan komprimeras den under högt tryck och därefter kan den transporteras till en lagringsplats, via rör eller med fartyg.
Därefter pumpas koldioxiden djupt ner i berggrunden på havsbotten för att lagras.
– Man har tittat på den här tekniken i ungefär 20 år. Nu kan man säga att det börjar röra på sig, många industrier tittar på den här tekniken och planerar att använda den, skala upp den till stor skala, säger Filip Johnsson, professor i Energisystem vid Chalmers tekniska högskola.
Fartyg med nyckelroll
Hur koldioxiden ska transporteras ut till lagringsplatserna har utretts och här kommer det nybyggda fartyget att spela en central roll.
Det kan nu med sina två tankar transportera ämnet från fabriker runt om i världen till de särskilda lagringsplatserna ute till havs.
– Tänker man på de här fossila koldioxidutsläppen som finns globalt, inte minst från kolkraftverk från Kina och Indien, då kan den göra väldigt stor skillnad, säger Filip Johnsson om tekniken.
Hör mer om framsteget i spelaren ovan.