I juli förra året startade de tre rymdsonderna från jorden. Efter det här tillskottet kommer det totalt att finnas åtta fungerande rymdsonder i bana kring Mars och tre på planetens yta.
– Det är roligt att få välkomna fler rymdsonder till Mars, säger Mats Holmström, docent och forskare vid Institutet för rymdfysik i Kiruna.
Gör svenskt instrument sällskap
Mats Holmström är ansvarig för ett svenskt instrument, Aspera-3, som sitter på den europeiska sonden Mars Express och befunnit sig i omloppsbana runt Mars i 18 år.
Det var den första europeiska rymdsonden till en annan planet.
– Med den har vi framför allt velat ta reda på var vattnet som en gång fanns på Mars har tagit vägen, säger Mats Holmström.
Lär samtidigt om jorden
Sonderna och markfordonens uppgift är att lära oss mer om planeten som en gång var väldigt lik vår egen. Genom att göra det kan vi också lära oss mer om jorden.
– I solsystemets begynnelse var Venus, Mars och jorden ganska lika varandra. Genom att lära oss mer om hur Mars har utvecklats så kan vi också lära oss mer om vad som har hänt med jorden historiskt sett och vad som kan tänkas ske i framtiden, säger Mats Holmström.
Spela klippet för att höra Mats Holmström berätta mer om varför vi vill undersöka Mars och vad vi kan lära oss.