De höga virushalterna i avloppet kan bero på samhällsspridningen av den brittiska mutationen. Foto: Pixabay

Den brittiska mutationen kan påverka virushalterna i avloppsvattnet

Uppdaterad
Publicerad

Efter förra veckans extrema ökning av virushalter i avloppsvattnet har orsaken till det diskuterats. Ny forskning visar att den brittiska mutationen ger större mängd virus i kroppen. Forskare resonerar även kring om vaccinet kan påverka halterna i avloppsvattnet.

Virushalterna i Stockholms avloppsvatten gick i taket under vecka 7. Det kan bero på att det är en ökad samhällsspridning eller att varje smittad person avger mer virus än tidigare.  

En ny studie publicerad i tidskriften The Journal of Infectious Diseases visar att en person som är smittad med den brittiska mutationen troligen bär på mer virus, vilket kan förklara högre smittsamhet och snabbare spridning.

Mer virus i avföringen

Men forskarna har ännu inget svar på om den brittiska mutationen ger mer virus i avföringen och därmed i avloppsvattnet.

– Det är möjligt att det finns mer virus i avföringen med de nya mutationerna och att det påverkar mätningarna, men det finns ingen studie om det än, säger Anna Székely, forskare i miljömikrobiologi i Uppsala och leder forskningen om avloppsvattnet på SciLifeLab.

I Stockholm menar forskarna att det behövs studier om mängden virus i just avföringen innan man kan uttala sig om den brittiska varianten ger mer virus per person i avloppsvattnet.

– Det kan vara en möjlig förklaring till den enormt stora uppgången vi såg. Vi kan inte uttala oss om annat än vad vi har mätt upp, det vill säga att vi kan rapportera virusnivåer i avloppsvattnet, men inte säga vad det betyder i antal smittade, säger Cecilia Williams, professor i bioteknologi som analyserar virushalter i avloppsvattnet vid SciLifeLab.

Forskning om förökningstakt i tarmarna pågår

I Göteborg pågår forskning kring om de olika varianterna på viruset har olika förökningstakt av viruset i tarmarna eller inte.

– Även om mängden virus i luftvägarna är högre så är det inte direkt relaterat till mängd virus som avföringen avger. Vi tror att de mätningar som är utförda på virus i avloppsvattnet under det senaste året är jämförbara med varandra och ger indikationer på om smittspridningen ökar eller minskar, säger Heléne Norder, virolog och professor i mikrobiologi på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Vaccinerade kan påverka virushalterna i avloppet

Det har också diskuterats om virushalterna i avloppsvattnet kan påverkas av vaccinerna mot covid-19. Antingen av det i sig eller av att de som är vaccinerade kan bära på viruset utan att själva bli sjuka.

– Vi mäter virusmängden baserat på en annan komponent av viruset än den som finns i vaccinen som just nu ges mot covid-19, så därför påverkar inte själva vaccinet uppmätta virushalter i avloppsvattnet, säger Anna Székely.

Cecilia Williams förklarar att de ännu inte vet om vaccinerade kan bära på virus utan att bli sjuka och hur det skulle påverka mätningarna i avloppsvattnet.   

– Jag känner inte till studier på det, det är en teoretisk möjlighet. Det troliga är dock att det inte är så, säger hon.

Heléne Norder menar att vaccinerade kan utsöndra virushalter som syns i avloppsvattnet, men att det då inte har med själva vaccinet att göra utan människor som kan ha blivit smittade trots vaccineringen.  

– Så länge virus finns i omgivningen kan även vaccinerade utsöndra virus, men då i mycket lägre grad än en person som är infekterad och ovaccinerad, säger hon.

Virushalter i avloppet är ett forskningsprojekt och inte fakta

Cecilia lyfter att Folkhälsomyndigheten är intresserade av resultaten från mätningarna av virushalter i avloppsvattnet, men hon betonar att metoden inte är validerad.

– Det finns flera faktorer som vi inte har kontroll över. Temperaturen i avloppsvattnet varierar och även andra saker som vi inte vet om eller hur det påverkar virusets stabilitet och därmed våra mätningar. Därför är detta ett forskningsprojekt och inte en validerad metod för att veta exakta mängden smitta i samhället, säger Cecilia Williams.

Så renas avloppsvattnet från SARS-CoV-2 som orsakar covid-19

Idag vet man inte om viruset är levande eller inte när det kommer in till reningsverket, men forskare undersöker det genom att försöka odla viruset på olika celler. Själva processen i reningsverket tar bort så gott som allt virus som kommer in med avloppsvattnet, det finns efter rening mindre än 0,1 promille kvar av den virusmängd som kommer in till reningsverket. Dessa virus från reningsprocessen späds sedan ut ytterligare när det följer med det renade avloppsvattnet ut i omgivande vatten. Så det finns inget farligt smittsamt virus som kan spridas vidare den vägen, varken till djur eller människor.

Källa: Heléne Norder, virolog och professor i mikrobiologi på Sahlgrenska universitetssjukhus

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.