I mars i år gick Vattenfall ut med att de stöttar en studie för att utveckla en minireaktor i Estland.
De är inte ensamma om sitt intresse. I många västerländska länder samt i Ryssland och Kina har de stora energiföretagen börjat finansiera allt fler utvecklingsprojekt av så kallade små modulära reaktorer, SMR:s.
—Jag tror intresset för små modulära reaktorer har ökat eftersom de har förutsättningar att vara en viktig del i världens omställning från fossila bränslen, säger Mats Ladeborn på Vattenfall.
Entrepenörer har lett utvecklingen
Teknikutvecklingen har till stor del letts av privata entrepenörer.
—Det har växt väldigt snabbt. De senaste tio åren har vi sett en boom med start-ups, och nu är de fler än någonsin, säger Rauli Partanen, som driver tankesmedjan Think Atom.
Estland i behöver fossilfri el
—Att vi engagerar oss i Estlands förstudier om små modulära reaktorer beror dels på att Estlands elproduktion har bland EU:s högsta utsläpp av koldioxid och dels för att vi bättre vill förstå hur långt utvecklingen av SMR kommit, säger Mats Ladeborn på Vattenfall.
Än så länge har små modulära reaktorer bara realiserats av Ryssland, på det flytande kraftverket Akademik Lomonosov – en reaktor som påminner om de man redan använder på ubåtar och isbrytare.
Kina har byggt en testreaktor
I Ryssland, Kanada och Kina skulle de här små reaktorerna kunna börja användas inom de närmaste åren.
I Kina har man redan byggt en testreaktor som är tänkt att ersätta kolkraftverken som idag värmer bostäder i norra delarna av landet. I Kanada har man utvecklat en minireaktor som kan ersätta diesel i gruvindustrin.
—Många av de här entreprenörerna har produkter som är tekniskt klara för att börja användas under 2020-talet. Problemet i de flesta länder är att det saknas reglering för den här typen av kärnkraft och det tar tid att utbilda myndigheter, säger Rauli Partanen.
Se Vetenskapens Världs program ”Energirevolutionen” på SVTplay eller i SVT2 klockan 20.00 på måndag.
Små modulära reaktorer
Små modulära reaktorer, även kallade SMR:s kommer i olika typer av design och med olika system.
Men det som skiljer dem alla åt från traditionella, stora kärnkraftverk är följande:
1. Ett annat säkerhetstänk, ofta med inbyggt säkerhet i själva reaktionen. De flesta SMR modeller hävdar att systemet kyler ner sig själv utan inverkan från en operatör.
2. Skalbarhet, eftersom de är små kan man bygga fler i en fabrik och sedan skeppa iväg dem till önskad plats.
3. Flexibilitet, de kan till exempel installeras på båtar och flyttas beroende på behovet.
4. Ekonomi, eftersom de är mindre, säkrare och tillverkas på “löpande band” kan de i teorin tillverkas till mycket lägre kostnad.
5. Återvinning av kärnbränsle. I framtiden skulle små modulära reaktorer även kunna användas för fjärde generationen kärnkraft.
Källa: Energiforsk