Klimatforskarna Michael Tjernström och Line Gordon samt SVT:s meteorolog Pererik Åberg, finns på plats för att svara på frågor om klimatet. Foto: Stockholms universitet & SVT

”Det kan vara kört absolut, men jag har hopp om att vi är tillräckligt smarta”

Uppdaterad
Publicerad

Klimatet genom historien, stigande havsnivåer och hur vi konsumerar var några av huvudämnena under SVT:s klimatchatt igår. Intresset var stort med över 500 inkomna frågor.

Sista delen av Vetenskapens världs klimatserie ”Världen i växthuset ” visades igår kväll. Där visas en mängd vetenskapliga lösningar på klimatkrisen. Och efter filmen svarade tre klimatexperter på era frågor om klimatet.

Många tittare undrade efter gårdagens program hur forskarna kan vara så säkra på att det främst är människan som står för uppvärmningen. Några pekade på att temperaturen skiftat mycket genom århundradena och att vi för cirka 1000 år sedan hade en relativt varm period i norden.

Mänsklig påverkan viktigaste faktorn

Michael Tjernström, professor i gränsskiktmeterologi svarade att jordens klimat alltid har förändrats av naturliga orsaker men att ökningen under 1900-talet varit så kraftig att sådana orsaker kan uteslutas.

— Uppvärmningen sedan 1900 har ingen motsvarighet under de senaste 1000 åren, både vad gäller storleken på uppvärmningen och på hur snabbt den gått, svarade han.

Vissa av tittarna undrade efter programmet det ändå inte redan är för sent för att hindra uppvärmningen. SVT:s meteorolog Pererik Åberg var försiktigt hoppfull.

— Som tur var vet forskarna vad det hela beror på och har höjt en varningens finger på hur det kan komma att se ut i framtiden. Det kan vara kört absolut, men jag har hopp om att vi är tillräckligt smarta för att göra något åt problemet, svarade han.

Svenska städer anpassar sig

Ett annat återkommande ämne var havsnivåerna. Signaturen “Solveig” undrade om svenska städer redan nu börjat anpassa sig till höjda havsnivåer.

— Efter SMHI:s kartering av hur en havsnivåökning påverkar de svenska städerna är det många som tagit åt sig av informationen och infört ändrade byggnormer. Så ja, flera städer tar med i beräkningen framtida nivåhöjningar, svarade Pererik Åberg.

Ändrade levnadsvanor

Många tittare skrev in och undrade om tips på hur de själva kan minska sina klimatavtryck. Chefen för Stockholm Resilience Centre, Line Gordon sammanfattade i fyra punkter vad den enskilda kan göra för klimatet.

—Det handlar om att leva bilfritt, undvika långväga flygresor, köpa förnybar energi, och äta en mer växtbaserad kost, svarade hon.

Läs alla svar från experterna i chatten här eller i artikeln nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.