Dikten som inspirerade Tolkien – och speglade verkligheten

Uppdaterad
Publicerad

Den inspirerade Tolkien till Sagan om ringen. Och utan det hade det inte funnits något Game of Thrones.

Beowulfkvädet från 700-talet har stått modell för en hel genre av nutida sagor.

Fast kanske berättar dikten egentligen om högst verkliga krig och klimatkatastrofer i Skandinavien.

Dikten om Beowulf skrevs ned i ett engelskt kloster på vikingatiden, men är förmodligen en avskrift av ett ännu äldre manuskript från 600- eller 700-talet. I centrum för sagan står huvudpersonen själv, superhjälten Beowulf.

Dikten berättar om hur den nordiske krigaren Beowulf slåss med monster som hemsöker Danmark:

Senare strider Beowulf mot en eldsprutande drake som plågar befolkningen i hans hemtrakter i nuvarande Sverige.

Inspirerade Tolkiens sagor

Scenen skulle kunna vara tagen ur JRR Tolkiens berättelser. Och det är ingen tillfällighet. Författaren till Sagan om Ringen var en av de tongivande Beowulfforskarna – och har hämtat mycket inspiration till sitt eget skrivande därifrån:

Språkforskaren Rachel Burns i Oxford menar att Tolkiens intresse för Beowulf har skapat en hel värld av senare böcker och filmer.

”Dikten” kan handla om faktiska händelser

Och kanske är Beowulfdikten inte bara en saga. Bo Gräslund har ägnat åtta år att gå igenom den historiska bakgrunden till kvädet. Han tror att till och med de mest fantasifulla delarna kan berätta om faktiska händelser i Skandinavien på 500-talet.

Efter år 536 kastas världen in i en liten istid. Jättelika vulkanutbrott sänker temperaturen med flera grader. Norden drabbas extra hårt av svält och sjukdomar.

Bo Gräslund menar att det kan vara den här lilla istiden som har fått ny skepnad i form av Grendelmonstren. På samma sätt skulle draken kunna vara en bild av de sveakungar som brände och plundrade i Beowulfs svenska hemtrakter på 500-talet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.