Så fungerar djurs empati

Uppdaterad
Publicerad

Känslan för empati och rättvisa har länge ansetts unik för människan, men det är en myt menar forskare.

Många forskare är rätt säkra på att djur kan känna både moral och empati och att forskning kan komma att ge nya insikter om människans moraliska rötter.

Hunden inte så skyldig som den ser ut

Alexandra Horowitz, som studerar hundars beteenden vid Columbia University i USA, menar att hundar inte alls skäms när de blir utskällda av husse eller matte. Den skyldiga minen är bara en reaktion på utskällningen, och betyder inte att den känner sig skyldig över vad den ställt till med.

– Hundar lär sig helt enkelt vad som fungerar på oss människor och reagerar på våra beteenden därefter. Det behöver inte betyda att hundar saknar moral, men den bygger i så fall på helt andra principer än våra, säger Alexandra Horowitz.

Råttor väljer kompis före mat

I ett annat experiment med råttor, stänger neuroforskaren Peggy Mason in en råtta i ett plexiglasrör. När en annan råtta, som får röra sig fritt, gör entré i rummet sätter den genast fart för att rädda sin artfrände.

Inte ens ljuvligt doftande godsaker i röret intill kan rubba hjälteråttans empatiska välvilja – räddning av en främmande råtta i nöd går alltså före ett skrovmål.

Inte nog med att hjälteråttan valde att hjälpa sin kompis i stället för att först glufsa i sig maten. Efter fritagningen delade hjälteråttan generöst med sig av godsakerna till stackarn som suttit instängd i röret.

Empati – inte så mycket med godhet att göra

Experimentet utfördes på flera hundra råttor, alltid med samma resultat. Och sammantaget bevisar detta, enligt forskarna, att djur kan känna empati. Kanske inte precis som oss människor, men i alla fall utifrån samma grundläggande principer.

Men vad är då empati? Om det är en grundläggande känsla som finns hos en mängd djurarter har empati kanske inte så mycket med godhet att göra.

I kvällens avsnitt av Vetenskapens värld är forskarnas teori att djurs känsla för rättvisa och empati, är ett evolutionärt överlevnadsarv för att arten ska bestå. Och hos vissa arter har förmågorna sannolikt blivit mer komplexa än hos andra, kanske allra mest komplex hos oss primater.

I kvällens avsnitt av Vetenskapens värld visas en film där forskare undersöker olika djurarters känsla för rättvisa och empati. Kan till exempel hundar känna sig skyldiga? SVT2 klockan 20.00 ikväll.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.