• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Det kan finnas liv på planeten Venus. Foto: ESO/M. Kornmesser/L. Calçada & NASA/JPL/Caltech HANDOUT

Efter upptäckten på Venus – här tror forskaren att chansen är större

Publicerad

Möjligt liv kan ha hittats på planeten Venus trots att förutsättningarna inte är de bästa där.

I stället pekar forskaren Alexis Brandeker ut planeterna Jupiter och Saturnus för en större chans att finna liv.

– Det finns mineraler, vatten och därmed alla förutsättningar för liv, säger han.

En sällsynt molekyl har upptäckts på planeten Venus. Och om det visar sig finnas liv på planeten är det en enorm upptäckt.

– Om det verkligen är liv på Venus så är det otroligt stort, en av de största nyheterna i mänsklighetens historia, säger Alexis Brandeker, astrobiolog på Stockholms Universitet i Morgonstudion.

”Extremt otrevlig plats”

Men det är egentligen dåliga förutsättningar för att finna liv på Venus. På ytan är det uppemot 470 grader varmt, fruktansvärt högt lufttryck, och om en astronaut klev ut på ytan skulle personen kokas av hettan.

– Det är en extremt otrevlig plats men högt uppe i atmosfären där temperaturen är betydligt lägre skulle det kunna finnas liv.

”Har flytande vatten”

Om man vill hitta spår av liv i rymden så menar Alexis Brandeker att det är två andra planeter man bör sikta in sig på.

– Det är nog snarare vid ismånarna runt Jupiter och Saturnus där man under ytan har flytande vatten och energikällan i form av tidvatten effekter från planeterna som värmer upp de inre delarna. Det finns mineraler, vatten och därmed alla förutsättningar för liv. Sedan om det finns liv är en annan fråga, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.