Tänk dig att du är sjuk och behöver en operation. Läkarna gör visserligen allt de kan, men man vet aldrig, det kan uppstå problem efteråt. Bäst vore om läkaren kunde lämna kvar något mätinstrument i din kropp som kunde övervaka hur väl du läker, men det skulle kräva ett onödigt ingrepp till, för att ta ut instrumentet igen.
Men så behöver det kanske inte längre vara: Forskare har nämligen lyckats framställa ett elektroniskt material som kroppen själv kan bryta ner.
– Det här är egentligen motsatsen till klassisk elektronik, som ju byggs för att hålla så länge som möjligt, säger Fiorenzo Omenetto, en av forskarna bakom upptäckten.
Slår ihop vanlig elektronik med silke
Vad han och hans kollegor har gjort är att utveckla en elektronisk krets som fungerar precis som elektroniska kretsar ska, men samtidigt är biologiskt nedbrytbar. Nyckeln är en kombination av kisel och silke.
Forskarna har använt sig av silke, som spinns av silkesmaskar, för att bygga supertunna plattor. Proteinet i silke är ett av de starkaste material man känner till, men samtidigt är det biologiskt nedbrytbart.
Silket kapslar in kretsen
I dessa silkesplattor har man sedan använt sig av kisel och magnesium, som är vanliga ämnen även i klassisk elektronik, för att skapa elektroniska kretsar.
– Dessa ämnen kan kanske förefalla onedbrytbara, men de löser sig faktiskt i vatten. Utmaningen för oss var att påskynda den processen, säger Fiorenzo Omenetto.
Kan programmeras att brytas ner när som helst
Genom att variera hur tunt materialet är kan forskarna kontrollera hur lång tid det tar innan det löser upp sig själv. Enligt forskarna kan materialet anpassas och lösas upp efter olika lång tid – allt från efter bara några minuter till flera år.
Forskarna har redan byggt en prototyp av ett mätinstrument som kan lämnas kvar efter en operation, och man har också byggt en fungerande nedbrytbar 64-pixelskamera. Och Fiorenzo Omenetto kan se många fler spännande användningsområden för det nya materialet.
– Föreställ dig att till exempel framtida mobiltelefoner är nedbrytbara istället för att ligga på en soptipp i all evighet.
Resultaten presenteras nu i den vetenskapliga tidskriften Science.