Experten förklarar: Hur vet vi att koldioxiden faktiskt ökar?

Uppdaterad
Publicerad

På Cape Grim, ett hörn av den australiensiska ön Tasmanien, finns det i princip inga luftföroreningar. Den avlägsna och obebodda udden anses vara en global referenspunkt för ren luft, och just därför är det också här som man mätt det södra halvklotets luftkvalitet sedan 1976.

Forskarna ser dock en oroande trend. När mätningarna startade på 1970-talet låg koldioxidhalterna på Cape Grim runt 330 miljondelar. Idag är den siffran över 400 och fortsätter stadigt att stiga.

– Vi har inte haft en så hög koldioxidhalt i atmosfären på över 15 miljoner år, säger klimatforskaren Katharine Hayhoe i Vetenskapens värld – Kolet: livgivare och dödsängel.

Klimat

Andra växthusgaser och luftföroreningar mäts också vid Cape Grim observatoriet, bland annat halterna av metan, radon och aerosoler. Luftprover visar att samtliga ämnen ökar, och ökningen sätts i direkt samband med förbränningen av fossila bränslen och annan mänsklig aktivitet.

Se hur luftproverna går till i klippet ovan.

Hela Vetenskapens värld hittar du på SVT Play och i SVT 2 20.00 på måndag

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet