• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

I Spanien har temperaturer över 40 grader uppmätts flera gånger i juli. Foto: Alvaro Barrientos/TT

Årets juli en av de varmaste någonsin

Publicerad

Årets juli var en av de tre varmaste som uppmätts på jorden sedan mätningarna startade. I Europa var det den sjätte varmaste julimånaden hittills, rapporterar EU:s klimattjänst Copernicus.

Under värmeböljan som drog in över delar av Europa i mitten av juli uppmättes temperaturer på över 40 grader i delar av Portugal, Spanien, Frankrike och Storbritannien. I samband med den slogs flera lokala och nationella värmerekord i den västra och norra delen av Europa.

Större delen av landmassorna på norra halvklotet hade temperaturer långt över genomsnittet för månaden. På andra håll var temperaturen lägre än den brukar, bland annat i stora delar av Centralasien och större delen av Australien.

Klimat

Enligt Freja Vamborg, klimatforskare på Copernicus, kan vi förvänta oss fler frekventa och längre perioder med extremt höga temperaturer när den globala temperaturen ökar ytterligare.

– Värmeböljor utgör allvarliga risker för människors hälsa och kan öka intensiteten och livslängden för andra katastrofala klimathändelser som skogsbränder och torka, som påverkar både samhället och naturliga ekosystem, säger Freja Vamborg i ett pressmeddelande.

Torraste juli någonsin i Frankrike

Juli var också torrare än vanligt i stora delar av Europa samt i stora delar av Nordamerika, Sydamerika, Centralasien och Australien. I bland annat östra Ryssland och norra Kina kom mer nederbörd än normalt.

Södra England hade sin torraste juli sedan mätningarna började 1836, och i Storbritannien som helhet har det inte regnat så lite på över 20 år.

Även Frankrike hade sin torraste julimånad någonsin – och den näst torraste av alla månader sedan man började mäta 1959, enligt landets meterologiska institut. Totalt föll 9,7 millimeter regn i Frankrike under juli, vilket motsvarar en minskning med 85 procent jämfört med snittet för referensperioden 1991-2020.

– Torra förhållanden från tidigare månader i kombination med höga temperaturer och låga nederbördsnivåer i juli kan komma att påverka jordbruksproduktionen negativt, säger Freja Vamborg.

Det kan också leda till negativa effekter för andra industrier, som flodtransporter och energiproduktion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet