• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Den nedåtgående trenden i fågelfaunan syns världen över – men minst i norra Europa. Foto: Erik Karits/Pexels

Fågelkvittret blir glesare

Uppdaterad
Publicerad

Färre fåglar och färre fågelsorter ger ett förenklat ljudlandskap, menar en ny studie. Det här är både en förlust för mångfald och för människan som förlorar sin koppling till naturen. 

Se hur forskarna skapat ett landskap av fågelkvitter i spelaren. 

Fåglarna i Europa och Nordamerika kvittrar allt mindre. Det visar en studie som publicerats i Nature Communications

Anledningen är att antal och arter blir färre – och att fåglar i stadsmiljö ändrar sina läten. 

Skapade ett ljudlandskap

Forskarna har kombinerat data om hur antalet fåglar förändrats i Nordamerika och Europa med inspelningar på fåglarnas läten. På så vis kunde de sätta ihop så kallade ljudlandskap som användes för att jämföra olika områden under olika tidpunkter. Totalt har över tvåhundra tusen platser studerats. 

– Ljudlandskapet är något man satt ihop i efterhand, för att jämföra ljudbilden från fåglarna mellan slutet av 1990-talet och 2018, berättar Martin Green som är fågelforskare vid Lunds universitet. 

När man byggt upp ljudlandskapen har man tagit hänsyn både till antalet fåglar och antalet arter. Det här har gjort att man fått ett mått på hur varierat och starkt ljudlandskapet är.

Generell nedgång – men mindre dramatiskt i Skandinavien

Studien visade att antalet fåglar har minskat i antal och arter. Det här gör att ljudlandskapet dels blir mer homogent, dels tystare.

– Har du en stor symfoniorkester med många instrument och utövare så får du ett rikare och större ljudlandskap – än om du har en ensam person med sitt instrument, säger Martin Green.  

I Skandinavien och i Östereuropa är minskningen av fåglar däremot minst dramatisk.  

– Det hänger ihop med var vi har de mest urbaniserade delarna och var vi har mest natur. I norra delarna av Europa har vi mer naturliga miljöer och därmed en mindre förändring av antalet fåglar. Men den negativa trenden syns även här, säger Martin Green.

Fåglar i städer kan dessutom ändra sina naturliga läten för att kunna kommunicera genom stadsbruset.

Viktigt för människor

I dag bor drygt hälften av världens befolkning i städer. Det moderna levnadssättet innebär begränsad utevistelse och minskad kontakt med naturen, som är en naturlig och viktig del för att människor ska må bra.

Att förlora fågelkvittret är därmed inte endast en förlust för den biologiska mångfalden – utan även en förlust för vår upplevelse, menar forskarna. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.